Mormântul unui preot, găsit gol!

Mister total într-un sat de lângă Baia de Aramă, unde osemintele unui preot prigonit în vremea regimului comunist au fost căutate ieri în zadar de rude şi localnici. Părintele Nicolae Dorobanţu, cunoscut ca preotul Nil, a fost îngropat în 1977, iar acum o nepoată de-a sa dorea să îi mute rămăşiţele în capitală, pentru a le avea mai aproape. Mormântul acestuia a fost spart degeaba de către muncitori, în interior fiind găsite doar câteva urme ale unor scânduri putrezite, nimeni neştiind ce s-a întâmplat cu trupul neînsufleţit al părintelui.

Părintele Nil s-a născut în satul Crainici, din comuna Bala, de aici plecând în lume pentru a învăţa şapte limbi străine. Iniţial a fost înscris la o şcoală de ofiţeri de armată, fiind coleg de clasă chiar cu regele Mihai 1, războiul făcându-l să caute o altă cale în viaţă, cea a Domnului. Regimul comunist i-a interzis însă să mai predice Biblia şi l-a aruncat în spatele gratiilor, dispunând inclusiv excluderea sa din rândul preoţilor, o soartă similară având şi Arsenie Boca în aceeaşi perioadă. Preotul a apucat să meargă însă la mănăstiri din Moldova şi a continuat să le vorbească şi consătenilor săi despre Calea Mântuirii, după moartea sa părintele continuând să fie apreciat.

Deshumarea

Părintele nu mai are multe neamuri în viaţă, o nepoată de-a sa, în vârstă şi ea, fiind cea care a solicitat acum deshumarea. Marina Bălăşoiu voia să mute osemintele la Bucureşti pentru a putea organiza mai uşor slujbele religioase la căpătâiul înaintaşului său. Acum ea a venit în satul natal al preotului Nil şi a obţinut toate acordurile pentru ca deshumarea să se facă legal, rezultatul final fiind însă unul neaşteptat.

„Singura explicaţie logică pentru faptul că nu s-a găsit nimic a fost că ar fi fost luat între timp pentru că la înmormântare tata şi mătuşa au fost prezenţi şi nu au spus că ar fi fost altceva. Poate nu am găsit persoana potrivită care să ne spună cum a fost atunci, poate, cine ştie, şi vechile organe au vreo contribuţie, cert este că mormântul este gol şi nu ştim unde se află ceea ce căutam”, spune nepoata.

Furtul

Lipsa oricărui fragment osos din mormânt este explicată de clopotarul bisericii prin prezenţa în urmă cu câţiva ani a unor persoane care au săpat de zor la mormântul preotului. Dan Grigore e om în vârstă şi îşi aminteşte că la decesul unui localnic a venit să tragă clopotul, moment în care la mormântul preotului a observat persoane care săpau acolo şi care păreau a fi măicuţe şi călugări cu accent moldovenesc, accent pe care îl aveau şi muncitorii de la săpăturile de ieri.

„Eu când am intrat i-am întrebat ce fac acolo şi ei m-au întrebat cine sunt eu ca să îi întreb pe ei aşa ceva. Le-am spus că sunt clopotarul şi i-am întrebat din nou cine sunt şi ce caută. Mi-au spus doar că sunt de la Moldova veniţi şi că să îmi văd de treaba mea. Au săpat inclusiv noaptea, că ştiu că au folosit becuri, se vedea lumina din mormânt ieşind. După ce au terminat ce au avut de făcut acolo au placat cu marmură, marmură care este şi la ora actuală”, declară clopotarul.

Regretele

Nimeni nu are idee ce s-a întâmplat cu osemintele părintelui Nil, însă cert e un lucru. Oamenii satului i-au păstrat vie memoria şi se roagă şi acum pentru liniştea sufletească a acestuia.„ Spre nefericirea noastră nu au găsit nimic, deşi noi veneam şi ne rugam la această cruce. Sperăm ca spiritul dumnealui să ne ocrotească de ceea ce e rău pentru că până acum satul nostru a fost ferit de rele, de crime, de accidente. Păcat că nu s-a găsit nimic”, a spus o localnică, vorbele sale fiind confirmate inclusiv de protopopul de Baia de Aramă, Vasile Ganţu. „Marea surpriză a fost pentru oamenii din sat pentru că aici este mica patrie a părintelui Nil. El a dorit să fie îngropat aici, lângă părinţii săi, lângă cei care l-au învăţat carte ca să ajungă o somitate. Ne pare rău că nu este”, a menţionat protopopul, nimeni neputând să explice dispariţia rămăşiţelor pământeşti ale preotului Nil.

preot

Vizualizări: 893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: