Moţiunea a picat şi datorită aleşilor din Gorj

Parlamentarii din judeţ au participat ieri la discuţiile aprinse pe marginea moţiunii de cenzură, cabinetul Boc rămânând în picioare în ciuda faptului că PSD şi PNL au făcut tot ce au putut pentru a strânge numărul necesar de voturi. Aleşii gorjeni au fost cam toţi la votul respectiv, singurul absent fiind Dan Morega, deputatul având treabă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul din dosarul „bani pentru partid”.

Parlamentarii din Gorj au avut opinii diferite faţă de moţiune, în funcţie de partidele din care provin. Deputatul Cosmin Popescu spune că el şi colegii din PDL au votat fără reţinere împotriva moţiunii, deci pentru planurile de austeritate ale Guvernului, plecând de la premisa că nu există alte soluţii în momentul de faţă care să ajute la redresarea situaţiei economice. „Criza este atât de mare în Europa încât trebuia să prindem acest ultim tren ca să ne salvăm până nu era prea târziu. Dacă nemţii trebuie să facă reduceri bugetare de zeci de miliarde de euro pentru a face faţă greutăţilor, despre noi ce să mai spunem. Este vorba totuşi de măsuri de austeritate luate pentru şase luni, pentru că, de la începutul lui 2011 intră în vigoare noua lege a pensiilor şi atunci lucrurile sunt mult mai clare. În privinţa salariaţilor bugetari, aparatele de la diferitele instituţii de stat sunt de mulţi ani supradimensionate şi cred că în perioada următoare trebuie luate acele măsuri care să facă posibilă încadrarea plăţii salariilor într-un fond mai redus cu 25% pentru anul viitor. Toate instituţiile bugetare vor trebui reorganizate anul acesta şi eu am convingerea că anul viitor vom putea avea o situaţie mult mai bună decât acum. Altfel, dacă votam moţiunea, trebuia să ştiu că votul meu e pentru un nou împrumut la FMI cu care să plătim pensiile şi salariile fără să producem mai nimic”, afirmă deputatul PDL.

Nici Popeangă nu e de acord cu pensiile mari

De partea cealaltă, social-democratul Vasile Popeangă declară că pentru PSD nu mai rămâne altceva de făcut decât să meargă în teritoriu şi să le arate bugetarilor şi pensionarilor cine a votat pentru reducerea pensiilor şi salariilor. Deputatul spune că pensiile puteau fi reduse şi altfel, el fiind convins că aplicarea legilor cabinetului Boc se va lăsa cu procese în urma cărora „pensionarii de lux” îşi vor recâştiga drepturile. „Am discutat şi eu cu diferite persoane bine informate pe această temă şi mi-am dat seama că oamenii cărora li s-ar putea tăia pensiile pot să dea în judecată Guvernul şi să obţină retroactiv plata acestor drepturi. Nu ar fi normal aşa ceva pentru că, eu vă spun, ca social-democrat, nici eu nu sunt de acord cu acele pensii mari. Am însă o altă soluţie şi ea ar putea fi aplicată după ce PSD contestă legile la Curtea Constituţională. Dacă ni se va da nouă dreptate şi legile sunt găsite neconstituţionale cabinetul Boc are posibilitatea să stabilească impozite progresive mari pentru pensiile care trec de 2500 sau 3000 de lei, depinde la cât vrem să le limităm. Ce trece peste o asemenea sumă este impozitat şi atunci nu mai poate nimeni contesta la instanţă. Pe legile actuale se poate şi eu cred că dacă ele vor fi valabile vor genera multe procese”, spune Popeangă.

         

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: