Motivarea condamnării unui fost ministru al energiei: A manifestat un dispreț profund pentru justiție!

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-un dosar de trafic de influență pentru că „a manifestat un dispreț profund pentru justiție”, după cum se arată în motivarea sentinței date de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În plină perioadă în care PSD face tot posibilul pentru a modifica legile justiției în așa fel încât o serie de reprezentanți ai săi să scape de problemele pe care le au în instanțe, judecătorii care au dat verdictul în cazul lui Niță menționează că pe tot parcursul procesului acesta a negat faptele, mințind cu privire la ele, de parcă în dosar ar fi vorba și de Liviu Dragnea, care are aceeași atitudine în dosarele sale.

„Săvârşirea unor fapte de corupţie de către inculpat exact într-o perioadă în care combaterea acestora reprezintă unul din obiectivele principale ale autorităţilor statului român demonstrează dispreţul profund al inculpatului pentru valorile apărate de legea penală, justificând tratamentul sancţionator din prezenta cauză, inclusiv aplicarea pedepselor complementare şi accesorii. Nivelul ridicat de instruire al inculpatului Niţă Constantin, funcţiile ocupate de acesta în cadrul formaţiunii politice din care făcea parte, cât şi cele din cadrul instituţiilor statului nu au reprezentat pentru acesta o barieră în calea încălcării legii penale şi, de aceea, se justifică aplicarea pedepselor complementare şi accesorii”, au reținut magistrații.

De ce au dispus judecătorii ca Niță să meargă la pușcărie, pedeapsa de 4 ani nefiind deocamdată definitivă? Pentru că deși e o persoană instruită, fără cazier, nu și-a asumat „activitatea infracțională”, negând mereu acuzațiile ce i-au fost aduse. „Conduita pe care acesta a înţeles să o adopte pe parcursul procesului penal, instanţa apreciază că se justifică aplicarea unui tratament sancţionator mai sever, cu executarea pedepsei în regim privativ de libertate, considerând că numai astfel se poate ajunge la schimbarea atitudinii inculpatului faţă de valorile legii penale pe care le-a nesocotit prin fapta comisă, se poate asigura, în viitor, reinserţia socială a acestuia, precum şi o reacţie promptă a opiniei publice adecvată gradului de pericol pe care-l reprezintă săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, consolidând percepţia cetăţenilor că organele judiciare sunt în măsură să realizeze un act de justiţie, dând o ripostă fermă celor care au considerat că pot fi mai presus de lege, dispreţuind-o şi încălcând-o”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Niţă: O decizie complet nedreaptă!

Ce a spus Niță după ce a aflat pedeapsa dată de judecători nu ar trebui să îi mai mire pe magistrați. „Declar, încă o dată, că această primă decizie este complet nedreaptă şi nu are niciun fundament juridic. Nu pot să cred că există astfel de hotărâri într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene. Am ocupat de trei ori funcţia de ministru şi am fost mulţi ani parlamentar. În ciuda anumitor încercări de a-mi denigra imaginea, niciodată nu au existat suspiciuni bazate pe dovezi reale asupra activităţii mele profesionale. Încă dinaintea retragerii din viaţa publică, produsă la începutul anului 2016, am primit mai multe informaţii că reprezint unul din „obiectivele” procurorilor şi că depun toate eforturile pentru a-mi găsi o acuzaţie”, a menționat fostul ministru, care la proces a precizat că oricum banii i-a folosit în interesul partidului. DNA l-a acuzat pe acesta că a primit de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei pentru a-i intermedia o întâlnire cu fostul primar de la Iași, Gheorghe Nechita, oraș în care era implementat contractul respectiv și care viza managementul traficului în capitala Moldovei.

Vizualizări: 1,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: