Muncă în folosul comunităţii pentru părinţii cu copii chiulangi

Părinţii vor plăti pentru absenţele nemotivate ale elevilor. Amenzile aplicate părinţilor în cazul în care copiii nu au frecventat şcoala sunt cuprinse între 500 şi 5000 lei. Iar dacă nu vor dori să scoată bani din buzunar, părinţii vor presta muncă în folosul comunităţii.

Prin această măsură, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj se aşteaptă ca fenomenul absenteismului să scadă. Amenzile sau munca în folosul comunităţii vor fi aplicate de primărie, la sesizarea directorului unităţii de învăţământ, iar banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi exclusiv în folosul învăţământului preuniversitar.

În conformitate cu proiectul Legii educaţiei naţionale, părinţii vor încheia în momentul înmatriculării şcolarilor un contract cu unităţile de învăţământ în care vor fi înscrise obligaţiile reciproce ale părţilor. Părintele va fi obligat să ia toate măsurile pentru asigurarea frecvenţei şcolare a elevului pe perioada învăţământului obligatoriu. „Este un lucru bun pentru că avem de-a face cu un absenteism ridicat. Elevii până în clasa a X-a nu pot fi exmatriculaţi, pentru că învăţământul este obligatoriu. Până acum nu exista această prevedere în legea educaţiei”, spune Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Gorj. Chiar dacă această măsură mai apărea din când în când în regulamentele de ordine interioară ale şcolilor, niciodată nu a fost aplicată. Aşa se face că anul trecut au fost exmatriculaţi pentru absenţe 70 de elevi, iar 333 s-au ales cu nota scăzută la purtare sub şapte. De asemenea, în jur de 30 de elevi au fost eliminaţi pentru trei sau cinci zile din cauza numărului de chiuluri adunate în decursul unui semestru. Cei mai mulţi elevi aflaţi în astfel de situaţii provin de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, de la Grupul Şcolar Industrial Bârseşti, de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, de la Colegiul Tehnic Nr.2, de la Liceul cu Program Sportiv sau de la Grupul Şcolar Forestier din Târgu Jiu. În opinia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, această prevedere va preveni absenteismul şcolar, fenomen în creştere în judeţ. Din statisticile IŞJ Gorj reiese că în anul şcolar 2008-2009 au abandonat şcoala 435 de şcolari, număr cu care ar fi putut fi înfiinţată o şcoală. Majoritatea celor care au abandonat cursurile provin din mediul rural, iar motivul care a stat la baza acestui fenomen a fost sărăcia.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: