Muncesc în străinătate pentru pensie în România

Două mii de gorjeni care muncesc în străinătate au încheiat contracte de asigurare cu Casa de Pensii asigurându-şi astfel o pensie la bătrâneţe. Aşadar, aceştia muncesc în străinătate dar beneficiază de vechime în muncă plătind lunar 31, 5 % din venitul asigurat. Potrivit Ioanei Talău, director adjunct la Casa de Pensii, cea mai mică sumă depusă este 16 lei pentru care se plăteşte 5 lei pe lună. De asemenea, un gorjean şi-a asigurat pensia pentru o sumă de aproape 1400 de lei pentru care plăteşte circa 450 de lei pe lună.

Mai mulţi gorjeni lucrează fără forme legale însă niciunul dintre ei nu se gândeşte la bătrâneţe. Unii spun că abia le ajung banii de la o zi la alta, iar alţii consideră că cel mai indicat este să cheltuiască şi ultimul bănuţ când sunt în putere. „Muncesc cu ziua pentru a-mi creşte copiii nu mă mai gândesc la pensie. Abia am ce le pune pe masă de la o zi la alta”, a declarat Ionică Pârcălavu din Târgu Jiu. Un tânăr în vârstă de 29 de ani, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a precizat: „Nu mai apucăm noi pensia şi dacă o apucăm ce rost are să avem bani atunci. Mai bine ai de toate când eşti tânăr şi te poţi bucura de ele”. Alţii însă, cum ar fi cei care muncesc în străinătate, plătesc lunar o sumă de bani pentru ca apoi să aibă o pensie.  Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj sunt de părere că această situaţie are ca rezultat scăderea fondului de pensii.  

Muncesc în străinătate, pensie în ţară

Casa de Pensii Gorj a înregistrat, până la sfârşitul lunii ianuarie, aproximativ 2.000 de contracte de asigurare. Dintre acestea majoritatea sunt încheiate de către persoanele care muncesc în străinătate fără forme legale. „Tinerii care muncesc la negru nu-şi asigură bătrâneţile. Cei mai interesaţi de o pensie sunt cetăţenii care lucrează în străinătate fără contract de muncă. La data de 29 ianuarie aveam încheiate un număr de 1.971 de contracte de asigurare, valoarea totală a contribuţiei fiind de 201.824 de lei. Până la sfârşitul lunii ianuarie s-au încasat 172.943 de lei”, a declarat Ioana Talău, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii. Persoanele care lucrează în străinătate au posibilitatea să desemneze un mandatar, în baza unei procuri, care să facă plăţile şi să poată opera orice modificare intervenită ca urmare a schimbării situaţiei. „Venitul asigurat nu mai este limitat. În cazul în care un cetăţean declară un venit de 1 milion de lei vechi, el trebuie să plătească lunar 315 mii de lei, adică 31,5 %. Contractul de asigurare dă dreptul persoanei asigurate decât la vechime în muncă şi implicit la pensie. Pentru a beneficia de alte drepturi (şomaj, servicii medicale, etc.) cetăţeanul respectiv trebuie să se asigure în paralel şi la Agenţia de Şomaj şi la Casa de Asigurări Sociale”, a mai precizat Ioana Talău. Rudele persoanelor care muncesc în străinătate şi au încheiate contracte de asigurare beneficiază de ajutorul de deces, indiferent dacă moartea titularului a survenit în ţară sau în afara ţării. „Am avut cazuri în care unii cetăţeni ce lucrau în China, Italia sau Spania au decedat, iar familiile lor au beneficiat de ajutorul de deces”, a mai precizat Ioana Talău.

IMPORTANT

16 lei este suma minimă asigurată de un gorjean

13.420 de lei este suma maximă depusă de un gorjean

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: