Muncitor mort la CE Rovinari

Sfârşit tragic pentru un angajat al complexulului energetic Rovinari. Bărbatul a murit luni seara, după ce o piesă metalică, de câteva zeci de kilograme s-a desprins de pe un utilaj şi l-a lovit în cap. Soţia acestuia abia şi-a revenit din şocul pe care l-a avut după primirea unei asemenea veşti, cei doi având acasă un tată care, din nefericire, nu îşi va mai vedea niciodată tatăl în viaţă.

Injecţiile de calciu sunt singurele care o mai ţin pe picioare pe femeia îndoliată. De luni noaptea de când a primit vestea plânge într-una, mai ales că nu ştie prea multe despre împrejurările în care s-a produs decesul soţului său. „Au venit nişte colegi de muncă cu nevestele lor şi mi-au spus să merg la spital că nu ştiu ce a păţit George şi trebuie să ajung până acolo. Mi-am dat seama imediat că e mort pentru că altceva nu putea să se întâmple, mai ales la cum aveau ei feţele. L-am văzut apoi pe George al meu, era învelit într-un cearşaf până la cap, iar din cap îi curgea încă sânge. Nu înţeleg de ce l-a luat Dumnezeu aşa de tânăr, toate visele noastre, toate visele pe care le făcusem cu băieţelul nostru s-au năruit acum şi mie nu îmi spune nimeni nimic despre ce s-a întâmplat acolo”, ne-a declarat ieri femeia îndoliată.

Gheorghe Iocea avea 36 de ani şi a lucrat în ultimele zile, împreună cu alţi colegi de-ai săi la repararea unor mori folosite la sfărâmatul cărbunelui. O bucată metalică din blindajul interior al morii s-a desprins şi l-a lovit pe muncitor direct ţn cap. „Ştiu că a fost un accident de muncă după ce s-a avariat un agregat. S-a expulzat o bucată de material solid, din fier, de la o moară în probe, care fusese pusă în funcţiune după o reparaţie”, spune unul dintre colegii de muncă ai celui decedat. În momentul producerii accidentului, muncitorul era singur lângă moara pusă în funcţiune, iar asta a făcut ca la Rovinari să nu se vorbească despre o nenorocire şi mai mare. „Când se făcea testul de mers în gol, bucăţi de metal din blindajul morii au ieşit pe gura de vizitare şi l-au lovit pe muncitor. O asemenea bucată are 15 mm grosime, 5 lăţime şi 1 metru lungime, aproximativ, şi circa 40-50 de kilograme. Nici nu vrem să ne gândim ce se întâmpla dacă acolo erau mai mulţi muncitori. Putea fi un accident de proporţii într-o astfel de situaţii”, a menţionat adjunctul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, Simona Dumitraşcu.

A ajuns mort la spital

Muncitorul rănit a fost văzut imediat de cadrele medicale ale termocentralei, care au încercat să îi acorde primul ajutor, dar fără prea multe rezultate, mai ales că bucata de blindaj metalic i-a spart nu doar capul, ci şi casca de protecţie. „Un muncitor a suferit un accident grav, fiind găsit de către noi în stare de comă. Avea un traumatism cranian grav, inclusiv cu pierdere de masă cerebrală. I s-a acordat primul ajutor şi a fost transportat la spitalul din Rovinari, unde am înţeles că s-a constatat decesul”, spune dr Octavian Ţundrea, din cadrul termocentralei. Spitalul din Rovinari, care oricum nu excelează în dotări, nu a reprezentant şansa de salvare a lui Iocea, ci ultimul loc în care acesta a mai respirat. „Când a fost adus în unitatea noastră, pacientul decedase deja. Avea un traumatism cranio cerebral deschis, cu hemoragie puternică, era fără puls şi nici nu respira. Practic, orice efort al colegilor mei a fost zadarnic. El a fost ţinut aici două ore pentru a se constata decesul oficial, dar apoi a fost transportat la morga de la Târgu Jiu, la solicitarea unităţii la care era angajat”, ne-a precizat şeful unităţii sanitare din Rovinari, dr. Laurenţiu Cosmulescu.

Rudele bărbatului se pregătesc acum pentru înmormântare, în timp ce procurorii şi inspectorii de muncă au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs nenorocirea. „Am audiat un muncitor, vom mai sta de vorbă şi cu ceilalţi colegi ai celui decedat pentru a vedea cum a fost posibilă o asemenea întâmplare. Vom verifica orice amănunt şi ipoteză pentru că posibilităţile sunt multe în astfel de situaţii”, spune Simona Dumitraşcu. Conducerea termocentralei a anunţat că va ajuta financiar familia îndoliată, deşi femeia rămasă văduvă acum spune că îşi vrea doar soţul pentru că nu şi l-a vândut la locul de muncă pentru a primi bani în schimbul lui.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: