Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara se extinde

Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara se va extinde cu 1500 metri pătraţi. Reprezentanţii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Gorj spun că pe terenul în posesia căruia vor intra în decursul acestei luni vor fi strămutate casele aflate pe proprietatea moştenitorilor lui Constantin Neamţu.

La ora actuală, pe terenul ce se află în proprietatea moştenitorilor sunt expuse gospodăria din Timişeni, gospodăria din Baia de Fier, gospodăria din Bumbeşti Jiu, casa Dobriţa, moara din Padeş, pivniţa din Boroşteni şi Pivniţa din Băleşti, obiective ce datează din secolul al XIX-lea. „Achiziţionarea acestui teren este benefică deoarece strămutarea celorlalte monumente de arhitectură populară aflate pe proprietatea moştenitorilor lui Constantin Neamţu doar pe terenul rămas în domeniul public şi administrat de muzeu devine practic imposibilă şi în contradicţie cu demersul expoziţional –ştiinţific al muzeelor în aer liber”, explică Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Achiziţia terenului va face posibilă şi transferarea altor monumente de arhitectură ce sunt pe cale de dispariţie în arealul Gorjlui.  „Valoarea terenului se ridică 25.000 lei. De asemenea, dorim ca în acest an să transferăm în muzeul în aer liber o moară cu butoaie, pivniţa de la Racoţi şi o serie de porţi cu specific gorjenesc”, adaugă Dumitru Hortopan.

Muzeul din satul Curtişoara a fost inaugurat la 17 august 1975, când la conducerea instituţiei se afla Elena Udrişte. Iniţial, Muzeul Arhitecturii Populare deţinea 8,721 hectare şi cuprindea 28 de obiective. Din luna martie 2006, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, moştenitorilor lui Constantin Neamţu le-a revenit suprafaţa de 5, 312 hectare, care a fost retrocedată. „Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj a rămas în proprietate efectivă cu o suprafaţă de 3,409 de hectare”, mai adaugă Dumitru Hortopan.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: