Năclăiţi în incertitudini

Toată lumea aşteaptă să vadă dacă partidele de la guvernare fac sau nu alianţa despre care-şi dă toată lumea cu părerea. Factorul coagulant al acestei “adunări” ar trebui să fie PDL-ul, căruia i-ar reveni misiunea să adune toate partidele, partiduleţele, ONG-urile şi alte formaţiuni mai mult sau mai puţin non-profit în jurul său, în aşa fel încât să nu i se mai vadă nici culoarea politică şi nici trandafirul, ci doar partea imaculată a problemei.

Ca să nu se dezmintă, PDL-ul a aruncat pe piaţă, prin mai mulţi comunicatori, tot felul de idei care în loc să meargă către un rezultat final care să avantajeze se contrazic de parcă ar aparţine formaţiunilor politice diferite. Aşa se face că în timp ce Vasile Blaga a sugerat că în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare se va forma o coaliţie de dreapta care va reuni ţărăniştii, ecologiştii, uneperiştii pedelişti şi alte câteva ONG-uri, Baconschi, rămas fără obiectul muncii, a venit şi el la bursa zvonurilor şi a lansat ideea conform căreia această entitate se va numi “Mişcarea Popular㔺i va fi lansată după alegerile locale.

Habar nu ai ce să mai crezi! Lipsa de hotărâre şi comunicarea ambiguă nu sunt o noutate în acest partid, dar măcar acum, când bat alegerile la uşă, ar trebui mai multă aplecare… dacă vor să-şi ascundă culorile şi obiceiurile sub siglă nouă atunci ar fi indicat ca această mişcare, populară sau nu, să fie lansată înainte de alegerile locale care după cum se ştie vor fi câştigate de primarul care ia cele mai multe voturi din primul tur. Dacă USL merge cu un singur candidat, iar toate celelalte partide merg cu candidatul lor, nu este greu de înţeles cine va câştiga. Cine câştigă primăriile locale va câştiga şi alegerile parlamentare, chiar dacă va fi sau nu introdus votul prin corespondenţă.

Cred că PDL-ul vrea cu orice chip să ajungă în opoziţie, lucru care pare incredibil având în vedere perioada de grea suferinţă politică prin care a trecut guvernând, perioadă în care şi-a pierdut procente bune în preferinţa electoratului. Într-un partid cum este cel principal de la guvernare este greu să renunţi la orgolii sau măcar să le amorţeşti pentru binele tuturor. Probabil că partidului şi la nivel central şi la nivel local îi lipsesc oamenii hotărâţi care  măcar o dată să pună interesul personal pe ultimul loc… Noua postură a lui Baconschi, aceea de purtător de cuvânt al unei formaţiuni neînfiinţate, dar înregistrate la OSIM, este uşor bizară dacă mă gândesc că multe din afirmaţiile de acum s-ar putea întoarce împotriva lui nu peste mult timp. Nu ştiu ce vrea PDL-ul să adune de pe piaţa politică pentru că ţărăniştii nu prea mai sunt, ei autodecimându-se în lupta pentru succesiunea după marii ţărănişti, ecologişti nu prea sunt dacă facem abstracţie de veşnicul candidat Cernea, iar ONG-uri dispuse să antreneze latura civică a societăţii…

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: