Naveta, plătită din banii profesorilor

Majoritatea dascălilor din Gorj scot bani din buzunar pentru decontarea navetei. Prea puține sunt primăriile care îi ajută pe profesori atunci când vine vorba de asigurarea transportului, iar de multe ori este vorba despre primarii care au legătură cu sistemul de învățământ. Sunt și situații când pentru a ajunge la școala la care predă, un profesor trebuie să plătească 250 lei pe lună, în condițiile în care salariul poate să ajungă la 600 sau 700 lei pe lună. 

Primăriile care decontează naveta cadrelor didactice pot fi numărate pe degete în județul Gorj. Potrivit liderilor din învățământul gorjean sunt comune care decontează 100% din navetă, comune care plătesc 80% sau comune care asigură 50% din costul transportului, însă majoritatea nu acordă niciun leu în această direcție. Motivul, susțin primarii, este lipsa banilor. Această situație se regăsește la Turcinești, Albeni, Bălești-Ceauru, Târgu- Jiu, Bărbătești, Drăguțești, Bâlteni, Cărbunești, Scoarța, Bumbești-Jiu, Padeș, Crușeț, Tismana, Turceni, Bolboși, Berlești, Motru. Primarul din Crușeț, care nu și-a mai luat banii de la primărie de două luni de zile, spune că le-ar asigura cu cea mai mare plăcere banii pentru transportul până la școală, dar din păcate vremurile sunt grele și nu există bani în buget.

La polul opus se află primăriile Bustuchin, Stănești, Bălănești, Stoina, Mușetești, Polovragi, Alimpești, Novaci sau Țicleni. Primarul Radu Rotaru din Bălănești, care este profesor de meserie, spune că acesta este un motiv pentru care decontează naveta cadrelor didactice. Pentru cei 11 profesori care vin la școala din localitate din Târgu Jiu și din zonele învecinate primăria alocă în jur de șapte sau opt milioane lei lunar. În această localitate naveta este decontată în procent de 50%. ”Sunt multe sacrificii care se fac. Din când în când mai completăm și cu microbuzul școlar pe care îl avem. Oamenii vin cu biletele, iar noi le dăm banii”, spune Radu Rotaru. De asemenea, viceprimarul din  Țicleni spune că este un financiar mare, dar tot timpul s-a plătit naveta aici pentru că oamenii vin de la distanțe mari, de la Târgu Jiu, Bâlteni sau Cărbunești.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: