NEBUNIE: Holograme în loc de garduri pentru a scăpa de taxa pe stâlp

„Taxa pe stâlp”, inventată de guvernul Ponta, este o nebunie. O spune chiar un lider PSD, director la Parcul Industrial din Bumbeşti Jiu. Deja mai multe parcuri industriale din ţară au anunţat că îşi închid porţile, dacă nu se renunţă la această taxă. „E o nenorocire, adică să plătesc o taxă pe toţi stâlpii din parcul industrial ar însemna să fie o nebunie. Cei mai mulţi nu sunt utili”, a spus directorul Cristian Toader Pasti, care se întreabă dacă taxa se va calcula şi la stâlpii din gard. „Dacă e aşa, o să-l înlocuiesc cu o hologramă”, a spus directorul.

Persoanele juridice trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe infrastructură până la data de 25 mai şi tot până atunci va trebui achitată prima tranşă a impozitului. Probleme majore sunt înregistrate de parcurile industriale care au fost scutite la plata impozitului pe clădiri pentru a putea atrage cât mai mulţi investitori. Acum, noua taxă pe infrastructură trebuie achitată de toţi cei care sunt scutiţi la plata impozitului pe clădiri. Conducerea Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu încă nu cunoaşte exact cât va trebui să plătească şi cum va proceda însă este decisă să renunţe la cât mai multe din construcţiile supuse impozitării. “E o nenorocire, adică să plătesc o taxă pe toţi stâlpii din parcul industrial ar însemna să fie o nebunie. Cei mai mulţi nu sunt utili, pot să-i dau jos, şi altă parte susţin instalaţiile foste pentru încălzirea Sadului II dar care nu mai funcţionează şi nu putem să-i dăm jos pentru că trebuie conservate până când va fi nevoie de ele. Sper să nu fie taxă şi pe stâlpii de gard pentru că atunci ar trebui să dăm şi gardul jos. Eu sper ca parcurile industriale să fie scutite. Văd că în toată ţara se aşteaptă clarificări, cei de la Arad vor să renunţe la titulatura de parc industrial”, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu.

Mai în glumă, mai în serios, conducerea unităţii spune că este dispusă să reamenajeze gardul parcului în cazul în care va trebui să plătească şi pe acei stâlpi. “Acolo sunt câteva mii. Îi dăm jos şi facem gardul fără stâlpi. Acum, cu inventica asta, se fac şi holograme, l-au făcut pe Michael Jackson de ziceai că-i viu pe scenă, darămite un gard”, a comentat Cristian Toader Pasti.

Chiriile ar putea fi majorate

Pentru că nu vor putea să desfiinţeze toţi stâlpii şi toatele celelalte construcţii industriale, tot va trebui să plătească un anumit impozit. Acest lucru s-ar putea reflecta şi în chiriile percepute celor 11 investitori care şi-au deschis o afacere în zonă. În prezent chiria este de 0,6 euro/mp pentru spaţiile din hale şi de 0,4 euro/mp pentru platformele betonate. “Patrimoniul este al Consiliului Judeţean, are nişte facilităţi şi aici trebuie să lămurim lucrurile. Trebuie să vedem cum ne încadrăm şi cum le facem. Am avut o discuţie în Consiliul Judeţean şi încă nu am clarificat foarte bine lucrurile. Normal ar fi să mărim chiriile ori la momentul acesta şi aşa agenţii economici au probleme şi o mărire a chiriilor nu este bună noi având ca scop menţinerea locurilor de muncă. Noi trebuie să facem astfel încât toţi agenţii din parc să menţină locurile de muncă”, a mai spus directorul.

Ce construcţii vor fi impozitate

Persoanele juridice vor trebui să achite noul impozit pentru: centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclear-electrice; staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni; piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare-descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului, heleşteie, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructura de transport feroviar (căile ferate), infrastructura de drumuri (alei, străzi, autostrăzi etc.); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, TV; construcţii pentru transportul energiei electrice; lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: