Nebunii sexuale cu sifilis printre pacienţii de la Turceni

Situaţie mai rar întâlnită într-o unitate sanitară, fie ea şi una ca secţia de psihiatrie a spitalului din Turceni. Aproape jumătate din pacienţii de aici au sau sunt suspecţi că sunt infectaţi cu sifilis, o boală pe care au contactat-o în perioada în care, teoretic, se tratau de cap. Lipsa de personal medical a făcut ca virusul să se împrăştie printre pacienţi mai repede ca orice altceva, autorităţile sanitare venind acum senine şi spunând că au situaţia sub control.

Spitalul de nebuni de la Turceni, aşa cum este cunoscut prin toată Oltenia, sau secţia de psihiatrie, aşa cum i se spune oficial, are, în acte, între 80 şi 100 de paturi. În realitate, numărul celor internaţi aici bate la 150, asta în timp ce personalul care se ocupă de toţi aceşti oameni cu probleme deosebite este undeva la 3 într-o tură de noapte. În acest context, sifilisul a fost răspândit mai repede decât mirosul de friptură prin spital, bolnavii fiind extrem de greu de supravegheat. Şeful unităţii sanitare de la Turceni, dr. Constantin Martin, spune că un singur pacient a fost bolnav la început, însă acesta nu a fost tratat la secţia de dermatologie de la Târgu Jiu, ci a fost trimis înapoi, printre colegii de suferinţă. Şi, astfel, pacientul internat a fost adus la Turceni, unde, fără prea mari probleme, a avut relaţii sexuale cu alţi bolnavi.

Gluma s-a îngroşat însă, pentru că, în scurt timp, numărul celor bolnavi de sifilis a crescut enorm. Statistica oficială arată că vreo 60 de pacienţi erau suspecţi de infectarea cu virusul respectiv, 18 dintre aceştia fiind cazuri confirmate şi puse deja la izolator. Restul rămân în continuare sub supraveghere, după cum a ţinut să precizeze adjuncta Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, dr Olimpia Trocan. „Acolo personalul nu este suficient, iar dacă îl scapi pe unul, va imaginaţi consecinţele. Fiţi ferm convinşi că monitorizăm situaţia de la Turceni cu mare atenţie. Am informat şi Ministerul Sănătăţii, a fost comisie de inspecţie, se ştie situaţia, avem pacienţii sub observaţie, au fost izolaţi şi sperăm să stingem de tot acel focat de acolo. Grav este că acolo ajung şi cazuri sociale, oameni luaţi de prin tufişuri, care nu au asigurări sociale, care au fost duşi şi care au putut să propage boala. Acum la toţi cei care sunt  internaţi li se fac teste şi analize şi sperăm să nu mai avem parte de astfel de situaţii”, spunea ieri adjuncta de la ASP Gorj.

Trei asistenţi la 150 de bolnavi

Compartimentul epidemiologic al Autorităţii de Sănătate Publică s-a implicat în reducerea focarului de la Turceni, însă situaţia rămâne la fel de gravă pe fond. În lipsa unor bani care să ajute unitatea sanitară să nu mai arate ca pe vremea lui Ceauşescu, bolnavilor nu le rămâne altceva decât să îşi trăiască acolo restul de zile. Medicii recunosc faptul că tratamentul şi izolarea de casă, de cei dragi, le influenţează unora dintre aceştia apetitul sexual, la starea lor de discernământ o partidă de amor făcută în toaletă, pe hol, sau chiar în camerele semiobscure nu reprezintă mare lucru. Puţinele cadre medicale de la Turceni se plâng de faptul că nu au cum să facă faţă la un număr atât de mare de pacienţi, mai ales că unii dintre aceştia sunt legaţi la pat, iar cei mai mulţi au nevoie de tratament special. „Nu te poţi pune cu bolnavul psihic atunci când îi dai medicamentul. Trebuie să îi dai la fiecare în mână şi pastila şi paharul cu apă şi să te asiguri că îl înghite pentru că te poate înşela. Sunt aproape 150 de oameni şi numai câţiva asistenţi. Când să-i supraveghezi pe toţi- Unora trebuie să le dai să mănânce, clădirea asta e ca un labirint, ei sunt mulţi, nu ai cum să-i supraveghezi pe toţi”, spune asistenta şefă Maria Mănoiu, care nu mai speră de mult că lucrurile în sistem vor evolua pozitiv.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: