Negocieri pentru luna de şomaj tehnic din minerit

Minerii din Oltenia vor intra din nou, pentru o lună, în şomaj tehnic, membrii comisiilor de negociere din unităţile miniere urmând să se întâlnească în cursul acestei zile pentru a negocia condiţiile în care se va lua o astfel de decizie. Sindicatele nu au spus deocamdată „DA” la propunerea venită dinspre administraţie, dar din declaraţiile preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, reiese clar că despre un „NU” nu poate fi vorba. Negocierile dintre sindicate şi administraţie se vor purta pe parcursul zilei de miercuri atât în cadrul Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari, dar şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Condescu afirmă că administraţia a fost cea care a făcut o astfel de propunere, pe fondul cererii scăzute de cărbune, o decizie finală nefiind încă luată. „După negocierile de miercuri vom şti exact ce se stabileşte, dar, cel mai probabil, de pe 15 mai, până pe 15 iunie, va fi o perioadă de şomaj tehnic. Este o măsură propusă de administraţie în condiţiile în care depozitele de cărbune sunt în continuare pline. Vor lucra, în schimb, energeticienii pentru că ei trebuie să consume cărbunele în această perioadă”, declară liderul sindical.

Marin Condescu afirmă că perioada de şomaj tehnic va coincide şi cu cea de organizare a noii companii energetice Electra, motiv pentru care administraţia va profita de perioada de o lună de zile libere pentru a finaliza structura viitoarei entităţi economice. Minerii din Oltenia au mai fost de două ori în şomaj tehnic în acest an, tot din cauza cererii scăzute de lignit. Ei au rămas acasă atât în primele zile ale noului an, dar şi în perioada Paştelui, când au fost plătiţi cu 75% din salariul de bază. Unităţile care îşi vor trimite luna viitoare angajaţii acasă au disponibilizat recent circa 700 de persoane, tot în cadrul unor măsuri de eficientizare a activităţii acestora înainte de integrarea lor în Electra.

         Noua companie Electra va fi formată din exploatările miniere şi complexurile energetice din Oltenia, precum şi din Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Viitoarea companie ar urma să devină funcţională de la 1 iulie.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: