Nimic.ro

O după-amiază liniștită, într-o bancă importantă din România. Cea mai importantă. Funcționarii căscau și se uitau la ceas, nerăbdători să ajungă acasă, la familii. Când erau gata să-i spună paznicului să închidă ușa ceva mai devreme, să-și numere și ei banii și să-și facă curat pe birou, în bancă intră doi oameni. Paznicul dă să-i oprească la ușă, dar funcționarii se uită chiorâș la unul dintre clienți. Părea cunoscut. Îi fac semn paznicului să-i lase totuși să intre, măcar să vadă ce vor. Cei doi se așază la întâmplare, la un birou, și-i zic funcționarului din spatele lui: ”Bună ziua. Vrem și noi 50 de milioane de euro.” Funcționarul zâmbește strâmb, ca la o glumă nereușită. Văzând că cei doi își păstrează fețele serioase, își șterge și el zâmbetul de pe față și se uită în spate. Dar în spate nu mai era nimeni. ”Cu mine vorbiți?”, întreabă funcționarul uimit. ”Da, da. Vrem 50 de milioane de euro. Nu mă cunoașteți?”, spune clientul care atrăsese de la bun început atenția. ”Ba da, sigur, cum să nu vă cunosc, dar eu nu sunt în măsură...” bâiguie funcționarul și pune mâna pe telefon. În 10 minute directorul băncii importante intră precipitat pe ușa filialei și dă mâna cordial cu cei doi. În 20 de minute cei doi au banii. Scena se repetă la cel puțin alte patru bănci de același calibru din țară.

În câteva luni, se deschide cu mare fast Mic.ro. Își ia cele mai scumpe spații și, în general, plătește cele mai regești prețuri la orice. De ce? Era țeapă. Unul dintre clienții care intrase în bănci nu avea de gând să plătească nimic. Cine era el? Primul loc în topul Forbes. Celebru. Cu barbă. Proaspătul prieten al președintelui Băsescu, vorbește lumea. Dinu Patriciu. Afacerist prin excelență. Nu contează oamenii, contează banii. Dacă oamenii fac o afacere de succes? Foarte bine, s-o facă. Dar nu-și permite ca, dacă afacerea nu merge, el să piardă bani. Și n-a pierdut.

După aproximativ un an, Mic.ro intră în faliment. Palizi, directorii băncilor de mai sus îl sună pe Patriciu. ”Banii?”. ”Ce bani? Am o firmă, luați-o, lichidați-o, faceți-i ce vreți.” Și au luat-o, au lichidat-o și au recuperat cele trei laptopuri, patru telefoane cu cameră și două Cielo-uri. Iar Dinu Patriciu a mai adăugat ceva la punctajul din Forbes. Să-ți fie de bine, Dinu Patriciu!

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: