Noi critici pentru şefii companiilor de stat

Franklin Templeton Investment îşi exprimă îngrijorarea în privinţa situaţiei actuale a implementării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se arata într-un comunicat remis HotNews.ro.  Deşi OUG 109/2011 a intrat in vigoare pe 14 decembrie 2011, cele mai multe dintre prevederile ei nu au fost încă implementate in companiile din Romania - in special prevederile privitoare la desemnarea membrilor Consiliilor de Administraţie si a managerilor generali, care necesită un proces riguros de selecţie, bazat pe criterii profesionale, gestionat de specialişti in recrutări din afara companiei.

O primă nemulţumire este aceea că procesele de selecţie pentru consultanţii de resurse umane nu au fost încă finalizate pentru majoritatea companiilor la care Fondul Proprietatea este acţionar. Cei mai mulţi membri ai Consiliilor de Administraţie şi manageri generali au fost înlocuiţi de membri/manageri interimari, care, în majoritatea cazurilor, au fost recomandaţi în special pe baza afilierii politice, este o altă supărare. Mai mult, documentul arată că o serie de noi manageri generali nu au experienţa profesională relevantă pentru companiile în care au fost numiţi.

O altă nemulţumire ar fi aceea că, în pofida faptului că au fost numiţi provizoriu, noilor manageri generali li s-a permis să opereze modificări semnificative în posturi din eşaloanele medii şi înalte de conducere, majoritatea acestor posturi fiind ocupate acum pe baza unor criterii de selecţie chestionabile si a apartenentei politice.

Majoritatea prevederilor OUG 109/2011 privind transparenta si comunicarea informaţiilor nu au fost încă implementate, se mai arată în documentul citat.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: