Noi modificări la dosarul de pensionare

Gorjenii care se apropie de vârsta de pensionare trebuie să ştie că au apărut câteva reglementări în ceea ce priveşte termenul de depunere a cererii de pensionare. Dacă înainte de reglementări, viitorul pensionar trebuia să depună cererea după împlinirea vârstei acum cererea trebuie depusă înainte. De la această nouă reglementare fac excepţie gorjenii care apelează la pensionare anticipată.

Aceştia vor trebui să depună cererea de pensionare împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de legea pensiilor la casa teritorială de pensii cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege. Reprezentanţii casei de pensii vor avea obligaţia de a comunica persoanelor decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare în termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii. „Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de noi în termen de 45 de zile calendaristice şi va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept pe baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare”, a adăugat Rodica Ghimiş, directoarea Casei Judeţene de Pensii Gorj.

De altfel, decizia casei judeţene de pensii se comunică în scris atât persoanei care a solicitat pensionarea cât şi angajatorului.

În condiţiile în care cererea este depusă cu 30 de zile înainte de încheierea contractului individual de muncă, acesta va înceta de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. „Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu sau a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia şi vor fi comunicate în termen de cinci zile lucrătoare. Aceste persoane îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii”, a precizat Rodica Ghimiş.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: