Noutăţi în contractul de muncă al profesorilor

Noul contract de muncă al cadrelor didactice vine cu îmbunătăţiri, dar şi cu prevederi noi pentru doi ani de acum înainte. Sindicaliştii se declară mulţumiţi de prevederile negociate, însă speră ca legea bugetului să nu le anuleze, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Cea mai nouă prevedere a contractului colectiv de muncă le dă posibilitatea profesorilor care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare la un concediu plătit timp de şase luni.

Sindicaliştii au negociat la începutul acestei luni noul contract colectiv de muncă pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ. După mai multe discuţii, noul contract colectiv de muncă a fost semnat pe 13 noiembrie 2014. Contractul de muncă este valabil doi ani. Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ, a precizat care sunt cele mai importante prevederi negociate. „Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare sau editare au dreptul la şase luni de concediu plătit. Până acum nu mai exista o astfel de prevedere. De asemenea, cadrele didactice vor avea dreptul la zile libere plătite pentru îngrijirea sănătăţii copilului, o zi lucrătoare pentru familiile cu un copil, respectiv două zile lucrătoare pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii. O altă prevedere este pauza de masă de 20 de minute care se include în programul de lucru, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic”, a declarat Constantin Huică, şeful USLI Gorj.  Una din noile prevederi negociate este aceea de a acorda cadrelor didactice liber şi în cea de-a treia zi de Paşti. O altă prevedere la fel de importantă este aceea că Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu federaţiile sindicale semnatare ale contractului se obligă ca, în termen de 30 de zile de la înregistrarea prezentului contract, să facă demersuri la Ministerul Finanţelor Publice pentru adoptarea actului normativ privind plata, în primul semestru al fiecărui an, a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Totodată, în noul contract de muncă, Ministerul Educaţiei se obligă să finalizeze în termen de 30 de zile regulamentul privind mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora.

Primă de instalare pentru profesori

În noul contract colectiv de muncă se stabileşte şi dreptul personalului din învăţământ de a beneficia de indemnizaţie de instalare. „Este vorba de profesorii care termină facultatea şi se titularizează pe post să aibă dreptul la o primă de instalare, respectiv un salariu”, a declarat Constantin Huică. Sindicaliştii se bucură şi ei de o nouă prevedere care obligă Inspectoratul Şcolar şi unităţile de învăţământ să-i invite la şedinţele consiliului de administraţie. „Până acum nu exista obligativitate, ne chemau la şedinţe doar dacă voiau, lucru care nu mi se pare normal”, a adăugat Huică.

Reprezentanţii sindicatelor speră ca toate aceste prevederi din contractul colectiv de muncă să nu fie anulate de legea bugetului cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri. „S-a încercat prin noul contract colectiv de muncă să se pună în acord modificarea legislaţiei din învăţământ cu contractele colective de muncă. Noi sperăm ca drepturile prevăzute în acest CCM să fie respectate de partea guvernamentală deoarece multe din drepturile prevăzute în vechiul CCM  au fost anulate în fiecare an de legea bugetului”, a declarat Constantin Huică, preşedintele USLI Gorj.  Din această organizaţie sindicală fac parte 2.500 de profesori.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: