Nu va începe războiul nici de data asta

Ambasadorul rus la Ankara a fost asasinat, alaltăieri seară, în timp ce ținea un discurs la o expoziție care (ironia) proslăvea bunele relații ruso-turce. Ucigașul, un polițist turc în vârstă de 22 de ani, l-a împușcat de cel puțin 8 ori pe la spate, după care, înainte să fie el însuși împușcat mortal de forțele de ordine, a spus că a făcut-o pentru victimele din Siria și Alep. Scena a fost toată surprinsă de camere, arătându-ne că intrăm într-o epocă în care istoria este scrisă live, iar pozele făcute de Burhan Ozbilici (colaborator Asociated Press) înainte și imediat după atac sunt uluitoare. 

La prima mână, mulți s-au grăbit să vadă în asasinat o repetare a istoriei din 1914, când arhiducele Franz Ferdinand era asasinat de un rebel sârb, fapt ce a dus, în cele din urmă, la izbucnirea primului război mondial. La o a doua privire, însă, asasinatul convine de minune și Rusiei, și Turciei, care au făcut front comun în reacțiile ulterioare, dând vina pe o conspirație (cel mai probabil de sorginte vestică) gândită tocmai pentru a slăbi relațiile dintre cele două țări. The New York Times și Al Jazeera oferă însă o altă perspectivă și ne spun că asemănările cu istoria trebuie căutate tocmai în 1903.

Atunci, în orașul macedonean Bitola, consulul general al Rusiei era asasinat de un ostaș al Imperiului Otoman. Macedonia era atunci ce este Siria azi: un „teatru de operațiuni” în care uriașul Imperiu Otoman (aflat însă în declin) și tot mai puternicul Imperiu Rus își arătau mușchii unul altuia. Ca și acum, Imperiul Otoman a reacționat dur împotriva atacatorului și a asigurat pe cel Rus de cele mai bune intenții prin participarea sultanului însuși la procesul care a urmat, soldat cu condamnarea la moarte a vinovatului.

Deși Siria pare, într-adevăr, întâlnirea de 100 de ani de la terminarea liceului (sau a războiului) a forțelor beligerante din primul război mondial, istoricii și experții în geopolitică spun că nu trebuie să ne speriem foarte tare. Siria este un conflict local cu slabe șanse să evolueze într-unul internațional, iar asasinatul (ca și doborârea de către anti-aeriana turcă a unui avion rusesc, în noiembrie 2015) nu va face decât să strângă relațiile dintre cele două țări implicate.

Mult mai gravă este, ați ghicit, guvernarea PSD din România. Dar despre asta în multe episoade viitoare.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: