Numărul scandalurilor în şcoli a crescut

Elevii gorjeni ocolesc de orele de dirigenţie motiv pentru care nu mai sunt obligatorii. Aceştia preferă să-şi piardă timpul prin parcuri şi baruri decât să fie certaţi de către diriginţi la orele de dirigenţie pentru situaţia slabă la învăţătură ori pentru comportamentul lor neadecvat din timpul orelor de curs. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj cred că eliminarea orei de dirigenţie din planul-cadru va avea efect creşterea cazurilor de bătăii şi scandaluri din şcoli.

Liceenii gorjeni ocolesc orele de dirigenţie din cauză că acestea nu mai sunt obligatorii şi se fac în afara orelor de curs. Deşi diriginţii le comunică tema ce urmează a fi dezbătută, foarte puţini elevi sunt prezenţi la ora de dirigenţie. Conform noii metodologii începând din acest an şcolar ora de dirigenţie se face o dată pe săptămână după programul elevilor. Camelia Bibere, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a declarat: „Orele de dirigenţie se fac în afara orelor de curs. Două ore pe săptămână dirigintele stă la dispoziţia elevilor şi a părinţilor, fie că aceştia vin sau nu la şcoală. Elevilor li se comunică din timp tema ce urmează a fi dezbătută la ora de dirigenţie”. „S-a motivat eliminarea dirigenţiei din planul-cadru ca fiind rezultatul faptului că diriginţii foloseau ora respectivă pentru a preda diferite discipline”, spus Bibere. Şi în anii trecuţi elevii mai chiuleau la orele de dirigenţie dar erau obligaţi să-şi motiveze absenţele. Începând din acest an şcolar aceştia nu mai pot fi constrânşi în niciun fel să frecventeze orele de dirigenţie.

Au crescut numărul cazurilor de bătăi între elevi

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj consideră că orele de dirigenţie aveau un rol important în educarea elevilor. Lipsa acestora va avea ca rezultat creşterea numărului cazurilor de scandaluri şi bătăi între elevi. Cele mai multe situaţii de acest gen sunt întâlnite în rândul liceenilor care au foarte multe absenţe nemotivate şi o situaţie slabă la învăţătură. Majoritatea elevilor scandalagi provin din familii dezmembrate ai căror membrii nu ţin legătura cu şcoală. Singurii care se mai ocupau de educaţia elevilor cu probleme erau diriginţii care acum nu mai au nici o putere. Eliminarea orelor de dirigenţie pare să fie pe placul elevilor.

Marius Cartianu, elev în clasa a XI-a, a precizat: „Mie îmi convine că nu mai trebuie să mergem la orele de dirigenţie că şi aşa acolo ne ţinea teorie diriga pentru că fumăm şi avem multe absenţe. Ne mai critică şi acum înainte de ore dar nu are prea mult timp”, a spus tânărul.

Oana Frăţilă, elevă în clasa a X-a: „Eu nu pot să merg la ora dirigenţie pentru că are loc vinerea şi trebuie să plec la ţară. Dacă rămân, pierd autobuzul. Dacă era obligatorie nu aveam încotro trebuia să râmân în oraş până sâmbătă”.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: