Numirea lui Ciurel, contestată de Fondul Proprietatea

Numirea lui Laurențiu Ciurel manager privat este contestată de Fondul Proprietatea. Administratorul Fondului Proprietatea spune că noul director general al CE Oltenia a fost numit de un Consiliu ce nu era autorizat să-l numească şi care, în plus, a realizat un proces de selecţie defectuos în care alţi candidaţi de pe lista scurtă nu au fost intervievaţi pentru această poziţie. Mai mult, printr-un comunicat de presă, Fondul Proprietatea (FP) transmite că numirea lui Laurențiu Ciurel în fruntea Complexului Energetic Oltenia (CEO) încalcă sever prevederile privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Fondul Proprietatea amintește că Ciurel este fost membru al unui partid politic, PSD, și consideră că numirea acestuia pe patru ani încalcă în mod flagrant cerinţele prevăzute în OUG 109/2011. Instituția și-a argumentat afirmația astfel: „Consiliul de Supraveghere ce l-a validat pe Ciurel în funcția de director general are un mandat interimar limitat în mod explicit până la desemnarea unui nou Consiliu de Supraveghere printr-un proces de selecţie deschis, transparent şi nediscriminatoriu”. În plus, Fondul mai spune că „pentru companiile de stat mari, aşa cum este şi CE Oltenia, managementul profesionist ar trebui să fie mai întâi implementat prin selectarea şi desemnarea unui Consiliu independent, care ulterior să numească Directorul General şi alţi membri ai conducerii executive”.

Ciurel, singurul candidat

Interesant este că ceilalți candidați la acest post nu au mai fost intervievați de Consiliul de Supraveghere actual. Practic, Ciurel a candidat singur. “Desemnarea dlui. Laurenţiu Ciurel în funcţia de Director General a avut loc după depunerea unei liste scurte de candidaţi, români şi străini, de către Kienbaum, compania independentă de executive search implicată în procesul de selecţie. Lista îl includea şi pe dl. Ciurel. În mod surprinzător, nici Consiliul de Supraveghere, nici Comisia de Nominalizare şi Remunerare formată la nivelul Consiliului nu i-au intervievat pe ceilalţi candidaţi incluşi pe lista scurtă şi au  decis să îl desemneze direct pe dl. Ciurel”, se mai arată în comunicat, managerul de Fond declarându-se profund dezamăgit de lipsa de transparenţă în procesul de selecţie.

La final, Franklin Templeton Investment Management solicită Guvernului “să rezolve urgent aceste probleme şi să respecte legislaţia în vigoare de acum înainte”.

ÎNGRIJORARE

Managerul de Fond este extrem de preocupat de faptul că, la mai mult de un an de la adoptarea OUG 109/2011, normele de guvernanță corporativă nu au fost puse în aplicare pe deplin și în mod corect în niciuna dintre companiile de stat  la care Fondul Proprietatea este acționar. „Dacă încălcările guvernanței corporative continuă, credem că aceste acţiuni vor avea un impact negativ nu numai asupra valorii companiilor din portofoliul Fondului, dar şi asupra întregii pieţe româneşti”, se arată în comunicat.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: