O nouă Constituție? Bun, măcar să citim și noi ceva...

Au trecut mai bine de 150 de ani de la îndemnul lui Ion Heliade Rădulescu adresat mai tinerilor săi confrați: ”Scrieți, băieți, scrieți orice, numai scrieți!”. Simțindu-se brusc responsabilizați de acest pod de-a dreptul oprescian peste generații, Crin Antonescu și alți colegi la fel de putrezi în politizarea lor au decis să-i asculte sfatul și s-au apucat să scrie o nouă Constituție. Nu a înțeles nimeni exact de ce era nevoie acum sau ce era în neregulă cu aia veche, care ne-a coafat destul de bine de douăj' de ani încoace, cert e că sus-numiții s-au trezit că vor, măcar așa, să intre în istorie. Problema e că această nou cărticică ar putea la fel de bine să se numească ”Constituția Huo, Băsescu!”.

În modificările propuse de comisia de experți (țineți-mă să nu mor de râs când spun asta) care se ocupă cu dezbaterile pe marginea noii constituții se regăsesc toate frustrările de peste ani ale unor parlamentari pe care președintele jucător i-a castrat de aproape orice urmă de putere, prin manevre abile și parșive. Culmea e că eforturile sunt tardive și că încercarea disperată de a-l deposeda pe președinte de niște pârghii pe care vechea constituție i le oferea pare mai degrabă o acțiune revanșardă a unui Crin, care știe că nu va pupa fotoliul de la Cotroceni în viața asta, iar patul nici atât. Băsescu e pe final de mandat, în scurt timp se va retrage pe o bărcuță cu Elena Udrea și vor cutreiera lumea, dar favoritul sondajelor pentru funcția de viitor președinte al României, Victor Ponta, are toate datele să fie un Băsescu 2, pentru că în mod evident nu-i lipsește nici tupeul, nici viclenia. Până una-alta, adevărații lideri de haită îi lasă pe trepădușii precum Crin și ceilalți meseriași să se joace cu proiectul de Constituție, creându-le iluzia că ce fac ei acolo ar conta. E o păcăleală, nici n-ar trebui să vorbim despre asta, zău.

Dar, dacă tot ne-am apucat, am și eu o întrebare: cum să pui niște politicieni de carton cu ambiții mărunte și frustrări imense să refacă ceva atât de important ca o Constituție, iar președinte al comisiei să-l pui pe cel mai mărunt și mai frustrat dintre toți? Unde-s experții, unde-s profesorii, unde-s oamenii pregătiți, unde e poporul, în această comisie față de care și comisia juridică în frunte cu George Becali părea mai competentă? Asta ca să nu întreb direct unde-s cuțitele, unde-s pistoalele, caii și flintele decenților.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: