O sută de localnici şi primarul, la judecată cu CE Oltenia

Mineritul face mai mult rău decât bine în unele localităţi, susţine primarul din Cătunele, Florinel Ţuilă. Acesta se judecă, alături de o sută de localnici, cu Complexul Energetic Oltenia. Activitatea minieră le-a afectat casele, dar compania nu i-a despăgubit pe oameni. Primarul este dispus să doneze o bucată de teren unui director din CE Oltenia pentru a-şi face casă acolo, să simtă şi el cum trăiesc oamenii.

Aproximativ 100 de cetățeni din comuna Cătunele, în frunte cu primarul Florinel Țuilă, se judecă de ani buni cu cei din conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru că gospodăriile, în special locuințele, le sunt afectate de activitatea minieră din zonă. Pânza freatică a fost afectată, casele crapă, iar stabilitatea acestora este pusă sub semnul întrebării.

Oamenii cred că ar fi trebuit să fie strămutați, dar pentru că au rămas aici și au suferit din cauza Carierei Lupoaia, cer acum despăgubiri de la gigantul energetic care invocă tot felul de scuze pentru a scăpa de această răspundere. Primarul este decis acum să ceară o expertiză pe mediu, care să arate clar faptul că activitatea minieră din zonă este de vină pentru tot ce li se întâmplă. ”Eu și alți cetățeni din Cătunele suntem în procese cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, pentru că avem locuințele afectate de activitatea minieră din zonă. Ei se folosesc de tot felul de chestii, de expertize ca să scape de despăgubiri și în aceste condiții o să cer și eu expertize pe mediu și atunci demonstrez că suntem afectați de minerit și că ar trebui să fim strămutați. Sunt peste 100 de case afectate de minerit în Cătunele, dar mai sunt vreo 40 care țin de Motru. Totul se întâmplă din cauza Carierei Lupoaia, care a afectat și ne afectează în continuare. Locuințele sunt în zona în care cândva a fost exploatare subterană și în apropiere de zona de haldare. Casele sunt crăpate, sunt alunecări de teren, a dispărut pânza freatică, casele nu au stabilitate orice am face noi la fundație și se lasă mereu.  Eu mă judec de 2 ani, dar cetățenii se judecă de peste 5 ani. Noi nu putem usca hainele pe sârmă la aer. Fie vara, fie iarna, le uscăm în casă”, a precizat Florinel Țuilă.

Vrea să doneze un loc de casă pentru conducerea CEO

Pentru a fi mai convingător și pentru a le demonstra celor din conducerea Complexului Energetic Oltenia că are dreptate, Florinel Țuilă este decis să doneze un teren unui șef de la CEO și să-l oblige pe acesta să-și construiască aici o locuință. În felul acesta va simți pe pielea lui ce înseamnă să îngropi bani într-o locuință instabilă. ”Majoritatea cetățenilor, la fel ca și mine cere despăgubiri Complexului Energetic Oltenia. Eu aș dona un teren din zona cu probleme cuiva din conducerea CEO care are putere de decizie să facă acolo o casă, pe terenul meu, să vadă câți bani va cheltui degeaba, să îngroape banii acolo pentru viitorul lui”, a spus Țuilă.

Va sesiza ambasadele țărilor cu activitate minieră

Florinel Țuilă a ajuns la concluzia că în acest moment Complexul Energetic Oltenia este condus după mentalitatea comunistă și în acest context edilul vrea ca lumea întreagă să cunoască situația de la Cătunele. Primarul are de gând să prezinte situația ambasadelor din țările cu activitate minieră, pentru ca aceștia să poată face diferența între ce se întâmplă în străinătate și care este realitatea din comuna Cătunele și nu numai. „Cei de la CEO spun că noi nu suntem afectați de activitatea minieră, dar treaba este vizibilă.  Noi avem avocat, dar nu aveam nevoie că totul e vizibil. Încă se mai trăiește pe mentalitatea comunistă că trebuie ei să-și facă treaba, să exploateze în continuare, ca să-i fie bine țării și lor cu atât mai mult, că fraierii muncesc, trăiesc și cheltuiesc bani. La noi nu există oameni cu case mari, pentru că toată viața au cârpit la casele pe care le-au avut. Pe asta s-au dus banii. M-am gândit să iau legătura cu ambasada unei țări care are activitatea minieră să vină la Cătunele, ca să se minuneze cum merge la noi mineritul, că alții sunt mult mai avansați, nu cu mentalitatea comunistă ca a noastră. Vreau ca străinii să vadă cu ochii lor cum ne afectează pe noi activitatea minieră”, a precizat primarul din Cătunele.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: