Oana Pîrvan oferă turiştilor costume populare confecţionate manual

Turiştii care vor vizita Casa Memorială ”Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa îşi vor putea cumpăra costume populare şi ii realizate de un meşter popular din Ponoarele, judeţul Mehedinţi. Oara Pîrvan şi-a început colaborarea cu Muzeul Judeţean Gorj după ce i s-a oferit şansa de a-şi expune creaţiile în Târgu Jiu, eveniment ce s-a bucurat de un real succes. Costumele populare sunt realizate manual la atelierul său din Ponoarele, atelier care reprezintă sursa de venit pentru nouă femei din zonă, care îi uimesc pe toţi cu harul lor.

Când vine vorba de judeţul Gorj, meşterul popular Oana Pârvan are numai cuvinte de laudă. Oamenii de aici i-au dat elan în momentul în care i se părea că munca sa nu mai stârneşte un mare interes printre oameni. ”Am avut o expoziție de costume populare la Muzeul Judeţean Gorj luna trecută a acestui an. Eu cânt şi muzică populară și am avut ocazia să particip la câteva spectacole şi la Muzeul Arhitecturii din Cutișoara. Cei de la muzeu au fost foarte încântați de ceea ce lucrez. De oamenii din acest județ am fost apreciată cum nu m-a apreciat nimeni”, spune Oana Pîrvan. Toate aceste evenimente au contat foarte mult pentru tânăra artistă. ”Mi-au dat elan deoarece atâta timp cât mă ocup de produse care nu se folosesc toată ziua mă întrebam dacă sunt oameni care caută. Sunt sigură că această colaborare cu muzeul din Gorj va fi un succes. Intenționez să particip la târgurile meșterilor populari din Târgu Jiu, unde nu am fost niciodată și chiar să deschid un magazin în acest oraş, cu toate că este un pic mai greu din cauza chiriilor mari”, menționează aceasta.

Acul şi aţa

Confecționarea costumelor populare reprezintă pentru femeile din această zonă singura sursă de venit. Harul cu care acestea împodobesc veşmintele este cunoscut în zonă și tinde să se răspândească și în Gorj. În urmă cu câţiva ani, Oana Pîrvan a reușit să își înființeze o firmă ”Acul și Ața”, prin care a angajat nouă persoane. ”Realizăm costume populare manual. Țesem în război de ţesut vechi de peste 70 de ani. Iile pe care le realizăm noi pot fi purtate și pe stradă. Pot să spun că ne bucurăm și de vânzări. Atelierul nostru funcționează în Ponoarele din anul 2009 şi avem nouă angajate. Avem și un proiect pe fonduri europene pentru ridicarea unui atelier propriu zis”, povestește Oana Pîrvan. Creatoarea de costume populare își aduce aminte că a învățat să coase de când era mică. A crescut în spiritul acesta lângă bunicii și părinții săi, iar acum duce mai departe tradițiile. Timpul acordat realizării unei ii poate să varieze în funcție de modelul ales, precum și prețul. ”Pot să realizez o ie în două zile sau în două săptămâni dacă modelul ales este foarte încărcat”, spune aceasta. În opinia sa, oamenii au început să aprecieze lucrurile confecţionate manual. ”Sunt din ce în ce mai căutate. Noi colaborăm cu ansambluri şi cu primării care au achiziţionat produsele noastre. Însă şi la târguri văd că bunicele cumpără aceste materiale pentru nepoatele lor, reprezentând un semn de continuitate”, mai spune Oana Pîrvan.

CÂNTEC

Însă nu numai țesutul reprezintă pentru Oana legătura cu locurile natale, ci și cântecul popular. ”Am cântat de mică și am participat la festivaluri-concurs, la care am obținut și premii. Am fost și angajata Ansamblului ”Danubius”, însă am renunțat pentru că îmi era foarte greu să fac naveta până la Severin”, menționează artistul popular.

Vizualizări: 735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: