„Obama de Meteor” se teme de o nouă reţinere

Poate părea o glumă, dar fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, afirmă din nou că procurorii şi poliţiştii gorjeni îi pregătesc o pereche de cătuşe, doar pentru a mai căpăta o promovare. Pentru a evita o eventuală reţinere a sa, omul de afaceri i-a adresat o scrisoare noului procuror general al României, cerând să fie anchetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el menţionând că are mai multă încredere în procurorii din capitală.

Constantin Ninel Potârcă a derulat prin firmele sale afaceri de zeci şi poate chiar sute de milioane de lei, câteva facturi care să îi strice bucuria cheltuirii acestor bani fiind căutate din când în când de către anchetatori. Aşa stau lucrurile şi în cazul de faţă, situaţia prin care a trecut în ultima perioadă determinându-l pe Potârcă să-i scrie procurorului general. El spune că, în cursul anului 2012, poliţiştii din cadrul IPJ Gorj l-au cercetat pentru „operaţiuni nereale” derulate prin una din firmele sale în privinţa a două facturi în cuantum de 3.000.000 de lei, la final fiind dispusă neînceperea urmăririi penale.

Întrebări despre afacerile sale

Potârcă susţine că în cursul lunii aprilie, anul acesta, un reprezentant al IPJ Gorj i-a solicitat pe mai mulţi angajaţi de-ai săi să se prezinte la audieri întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj „s-a autosesizat” în legătură cu cele două facturi. Omul de afaceri spune că s-a oferit să meargă el din nou la Poliţie sau chiar la procurori pentru a le oferi informaţiile necesare, întrucât, la verificările anterioare, activitatea firmei fusese blocată o bună bucată de timp de către inspectorii de la Direcţia Finanţelor Publice Gorj. Constantin Ninel Potârcă afirmă că poliţistul de caz i-a precizat că nu e nevoie de prezenţa sa pentru audieri, fostul candidat la Preşedinţia României, care este şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, adresându-i pe 7 mai 2013 o solicitare scrisă prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin care îşi manifesta disponibilitatea de a fi cercetat.

„Pe 8 mai am fost citat telefonic şi, mai apoi, la cererea mea, în scris, la sediul IPJ Gorj pentru audieri, fiind informat cu privire la învinuirile care mi se aduc în acest dosar. Am aflat astfel că Parchetul s-a autosesizat tot în legătură cu cele două facturi pentru care IPJ Gorj dispusese deja neînceperea urmăririi penale şi care mai fac obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti. Nu mai spun că m-au întrebat şi de alte afaceri ale mele care nu aveau legătură cu cele două facturi”, afirmă Potârcă.

Vrea anchetatori obiectivi de la Bucureşti

Acesta declară că s-a decis să-i scrie noului procuror general al României, Tiberiu Niţu, prin care să solicite să fie anchetat de procurori ai Parchetului General întrucât are convingerea că aceştia sunt obiectivi şi imparţiali, spre deosebire de cei de la Gorj, care l-au reţinut deja în două dosare câte 24 de ore, într-unul dintre ele obţinând la sfârşitul cercetărilor scoaterea de sub urmărirea penală. „De 13 ani sunt supus unor controale şi supracontroale abuzive din partea procurorilor şi poliţiştilor de la Gorj şi asta doar pentru că sunt de etnie romă. Îmi asum acest lucru şi i-am spus şi domnului procuror general al României că prin reţinerea şi eventual arestarea mea preventivă unii procurori încearcă să îşi îmbunătăţească CV-ul şi să avanseze ierarhic. Într-un dosar în care ei m-au reţinut deja am fost găsit nevinovat şi am dat statul în judecată, cerând daune de 10 milioane de euro. Nu ştiu dacă vor să mai aibă încă un proces de acest gen”, spune Constantin Ninel Potârcă. Omul de afaceri îi solicită să îi fie verificate într-un singur dosar toate documentele contabile ale firmelor sale pentru a evita „noi autosesizări” pe viitor, el declarând că oricând i se poate „înscena” o nouă nerespectare a legislaţiei contabile.

Condamnări şi averi

Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat sau judecat de-a lungul anilor în mai multe dosare penale, fiind declarat nevinovat în cele mai multe dintre ele. În toamna anului 2010 anchetatorii l-au reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de evaziune fiscală, iar a doua zi, la expirarea celor 24 de ore, după ce nu au obţinut mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, au anunţat că au mai deschis un dosar penal tot sub acuzaţia de evaziune fiscală. Potârcă a fost reţinut atunci pentru încă 24 de ore, dar nu a fost arestat preventiv nici de această dată, după un an şi jumătate el fiind scos de sub urmărire penală în dosarul respectiv.

În primul dosar în care a fost reţinut, omul de afaceri a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, sentinţa nefiind însă definitivă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova. La aceiaşi instanţă Potârcă mai este judecat şi într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, instanţa de fond, Tribunalul Gorj, condamnându-l la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, precum şi la plata unor despăgubiri către statul român în valoare de peste 160 de milioane de lei. În acelaşi dosar un frate al fostului candidat la Preşedinţie, Toma Potârcă, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi plata unor despăgubiri, alături de un alt inculpat din dosar, în sumă de peste 60 de milioane de lei.

Conform declaraţiei de avere depuse cu ocazia alegerilor prezidenţiale din anul 2009, Constantin Ninel Potârcă are în municipiul Târgu Jiu un palat de 980 mp şi un teren intravilan de 1600 mp. Acesta nu a declarat atunci nici un venit propriu, nici un leu prin vreun cont bancar şi nici datorii sau autoturisme pe care să le aibă în posesie.

        

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: