Olimpiada slabilor obezi

Bill Murray spunea că la orice probă de la Olimpiadă ar trebui să participe un om obișnuit, ca să ne dăm seama de diferența dintre sportivii de performanță și condiția noastră. Poate așa am înțelege și munca depusă de aceștia, zic și eu.

Delegația României e varză fără prea multă carne până acum, la Rio. Nu avem medalii, deși până și moldovenii au una. Asta ca să ne raportăm doar la vecinii cei mai amărâți. Pentru că vecinii mai mici decât noi și mai fără mare, Ungaria, sunt PE LOCUL 3, până acum, după SUA și China, cu 6 medalii obținute, dintre care 4 de aur. Mai mult decât atât, ne-am prezentat penibil la competiții la care chiar aveam speranțe și la care publicul chiar se uită, ca handbalul, unde am pierdut lamentabil și cu Angola, și cu Brazilia (la ora la care scriu acest text e programat să înceapă meciul cu Muntenegru, pe care ar trebui să-l câștigăm, dar o victorie cu cea mai slabă formație din grupă nu ne ajută cu mare lucru).

Acum, că avem o vedere de ansamblu suficient de articulată asupra a cine suntem la momentul actual, poate că ar trebui să realizăm și cine am fost. În ciuda unor participări mai degrabă jenante, la ultimele 2-3 Olimpiade, România ocupă un incredibil loc 15 într-un clasament al tuturor timpurilor al țărilor medaliate la Olimpiade. Am fost și-n primele 10. Când? Uite, că mi-e și rușine să vă spui când. C-o să ziceți că-s nostalgic ceaușist și că nu apreciez libertatea și capitalismul și cutare. Ba tocmai asta e, că le apreciez. Asta mi se pare că e și tragedia. Faptul că trăim un capitalism atât de trist încât suntem niște obezi slabi (haha, paradoxul!) la sport mi se pare cu adevărat dramatic.

Nu știu a cui e vina și nici nu vreau să deschid aici o discuție atât de lungă. Aș zice că e a fiecăruia dintre noi. Ăsta e și motivul pentru care nu trebuie să fim foarte critici cu sportivii de la Rio. În nici unul dintre scenarii, oricât de egoist sau de răutăcios, nu sunt ei de vină. Și, dacă nu mă credeți, faceți ce v-a îndemnat Bill Murray: încercați să concurați cu ei la disciplina respectivă și-o să vedeți cât de slabi sunt.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: