Olimpică la Protecţia Mediului: Le-aş da amenzi celor care aruncă gunoi!

Lavinia Dijmărescu, eleva Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu, care a obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Protecţia Mediului, crede că o mare parte  dintre românii nu au respect pentru mediul înconjurător, aruncă gunoaiele pe unde apucă, mai ales când ies la iarbă verde. O soluţie în stoparea acestor comportamente, care afectează sănătatea oamenilor este aplicare unor amenzi dure de către autorităţi.

A îndrăgit tot timpul natura şi de când a intrat la liceu s-a gândit cum să protejeze mediul înconjurător, având în vedere că în cele mai frumoase zone din ţară se întâlnesc şi gunoaie aruncate la întâmplare. Lavinia Dijmărescu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Gheorghe Magheru din Târgu Jiu, unde studiază Protecţia Mediului. În toţi aceşti ani a acordat o atenţie deosebită disciplinelor în acest domeniu şi orelor de laborator pentru a contribui la prevenirea efectelor poluării şi pentru a-i educa pe semenii săi în spiritul protejării mediului înconjurător. Cunoştinţele sale au fost răsplătite şi la naţională, unde a obţinut locul II. Olimpiada s-a derulat în perioada 2-6 mai la Miercurea Ciuc. ”A fost o competiţie strânsă, mai ales după proba scrisă. Cea care a schimbat ierarhia a fost proba practică, unde am avut determinarea unei probe de apă. Profesorii de acolo au vrut să vadă dexteritatea elevilor şi priceperea lor. Au fost atenţi la fiecare detaliu şi au fost foarte corect. Media finală a fost de 90 de puncte. Au avut şi o organizare foarte bună”, spune Lavinia. În timpul pregătirii pentru olimpiadă a acordat importanţă şi disciplinelor de bacalaureat.

Amenzi pentru cei care aruncă deşeuri

Lavinia citeşte mai mereu despre efectelor nocive produse de oameni asupra mediului. Acţiunile acestora ar trebui însă pedepsite aspru de autorităţi. ”Vreau să îi ajut pe oameni să înţeleagă că trebuie să aibă grijă de mediu aşa cum au grijă de ei. E foarte important să avem un aer curat. Dar acest lucru e greu de obţinut pentru că peste tot, mai ales în oraşele aglomerate, sunt numai deşeuri. Eu una i-aş sancţiona pe oamenii care aruncă gunoiul pe unde apucă, în ape sau în zonele verzi. Cred că dacă s-ar aplica amenzi aceştia nu ar mai îndrăzni să arunce gunoaiele”, consideră Lavinia Dijmărescu. Unul dintre motivele pentru care oamenii îşi permit să arunce deşeurile în zonele neamenajate este şi lipsa informării. ”Cred că mulţi nu ştiu ce efecte pot să aibă gesturile lor. Cred că educaţia în sensul protejării mediului trebuie să pornească din clasele mici. Elevii ar trebui duşi să viziteze zone afectate de deşeuri şi zone curate pentru a face comparaţii şi pentru atrage concluzii. În şcoli se desfăşoară de câţiva ani diverse activităţi ce au scopul de a proteja natura şi cred că încet-încet se vor rezolva lucrurile”, explică tânăra.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: