Oltenia mai are o şansă! Certificatele verzi ar putea fi desfiinţate!

Uniunea Europeană pare să fi constatat repercusiunile sprijinirii masive a investiţiilor în energie din surse regenerabile în România şi ar putea reevalua politica certificatelor verzi. Cel puţin asta afirmă europarlamentarul PNL Norica Nicolai. Aceasta a confirmat, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii din Oltenia, la Bruxelles, că Uniunea Europeană ia în calcul inclusiv renunţarea la certificate.

Sprijinirea masivă a energiei alternative în România, ca urmare a strategiei Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pune pe butuci alte companii energetice. Un exemplu este CE Oltenia, o companie cu 19 mii de angajaţi, cu grupuri energetice învechite şi cu un cost de producţie mult mai mare faţă de cât acceptă piaţa. Dar capacul îl pot pune producătorii de energie verde. La certificatele plătite de companie se adaugă şi cele plătite de consumator. Europarlamentarul Norica Nicolai susţine energia verde, însă admite că în România s-a dezvoltat prea mult. „Cineva, atunci când a dat aprobările pentru tipul acesta de energie, ar fi trebuit să se gândească şi la modul în care această energie vine şi se plăteşte cu ceea ce avem din resursele tradiţionale. Mai direct, cred că ar fi trebuit să se gândească la ceea ce există şi să nu influenţeze ceea ce există ca valoare energetică“, a declarat aceasta. În plus, consideră că statul nu ar trebui să susţină aceşti investitori. „Acum, eu nu ştiu de ce statul român trebuie să susţină acest tip de energie pentru că investitorul trebuie să-şi asigure şi riscul. Nu este obligat cetăţeanul român să-şi asume acest risc prin certificatul verde pe care-l plăteşte pe factură“.

Certificatele verzi, rediscutate

Un lucru foarte important este însă că, potrivit Noricăi Nicolai, la Bruxelles se discută despre posibilitatea renunţării la certificate. Există însă posibilitatea ca acest lucru să rămână doar o propunere. Parcurile fotovoltaice sau eoliene din România au făcut ca unii investitorii să devină puternici prin prisma milioanelor de euro pe care le deţin. „Inclusiv la Bruxelles se analizează pentru că suntem cumva caz singular în Europa de Est cu această situaţie. Celelalte state membre au fost mai prudente în a permite dezvoltarea energiei verzi pe teritoriul lor. Se discută chiar de posibilitatea renunţării la aceste certificate. Nu pot să vă spun că este o decizie care se va lua, dar pot să vă spun că există această discuţie“, a declarat Nicolai. Ea a mai comentat ultimele decizii ale Guvernului în acest domeniu. „Putem să susţinem energia verde dar daţi-i voie şi cetăţeanului să fie producător de energie verde, nu numai marilor companii. Este vorba despre o discriminare“.

Nicolai spune că acest tip de energie ar trebui susţinut atât cât ne permite bugetul. „Trebuie să ne menţinem ceea ce avem şi în măsura în care ne permite bugetul să susţinem energia verde. Restul este riscul investitorilor. Fiecare trebuie să aibă o prognoză, iar România are nişte interese: să-şi păstreze capacităţile şi să-şi ţină forţa de muncă măcar la nivelul acesta precar de salarizare pe care-l are“, a declarat europarlamentarul PNL.

PROIECT

Aceste declaraţii au fost făcute de europarlamentarul Norica Nicolai într-o emisiune ce a avut loc la Parlamentul European. La această emisiune au participat jurnalişti din toate judeţele Olteniei, iar imaginile vor fi difuzate pe posturile locale. Emisiunea a fost realizată în cadrul proiectului „Oltenia- regiunea mea. O regiune bine informată“, desfăşurat la Bruxelles, de Asociaţia Eurolife Târgu Jiu.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: