Opoziţia, şansa politicienilor

Pentru un politician tânăr, singura şansă de a se dezvolta este opoziţia. Doar printr-o opoziţie constructivă şi agresivă şi acelaşi timp, un om politic poate ajunge la inima electoratului, care să îl aducă mai apoi la putere, pentru a îndeplini obiectivele comune. Din păcate, prea puţini politicieni sunt dispuşi să-şi facă stagiul în opoziţie, câtă vreme puterea îi curtează cu tot felul de propuneri care de care mai tentante.

Zeci de parlamentari plecaţi de la PP-DD, PDL sau PNL s-au înscris în ultimele săptămâni în PSD sau în sateliţii acestuia: PLR şi UNPR. Strada traseismului politic părea a avea sens unic, de la opoziţie către putere. Niculina Mocioi, deputat de Gorj, a ales ieri să renunţe la independenţa politică, dobândită după ce a fost îndepărtată din PP-DD. Nu a ales calea uşoară, deşi a fost ofertată de zeci de ori atât de partidul lui Tăriceanu, cât şi de partidul lui Oprea. A preferat să rămână în fragila opoziţie parlamentară şi s-a alăturat Alianţei Creştin Liberale PNL – PDL.

Pragmatic vorbind, pentru ea personal avea mai mult de câştigat dacă mergea pe mâna puterii. Faptul că la alegerile europarlamentare a luat cu PP-DD Gorj un scor dublu şi ceva decât media partidului pe ţară i-a făcut pe cei de la putere să o ia în calcul. Au mai fost politicieni tineri care păreau o ameninţare la un moment dat pentru puterea roşie, dar cum ajungea cineva la 10-15% intenţie de vot, cum era luat în barca puterii. Să luăm doar cazul foştilor pepededişti Prunariu şi Pecingină, adoptaţi rapid de PSD, după ce partidul lor devenise a doua forţă politică din judeţ. Pe termen scurt, aceştia au câştigat prezenţa la masa puterii, undeva, la marginea sălii. Cu preţul dezamăgirii propriului electorat.

În Gorj sunt puţini politicieni care fac opoziţie, fără a face blaturi cu puterea. Niculina Mocioi este unul dintre ei. Poate că pierde cu o astfel de atitudine pe termen scurt, poate că va dura până când vor fi destul de mulţi pentru a conta în lupta cu PSD. Dar, pe termen lung, un politician cu principii va avea de câştigat. Pentru că nu peste mult timp România se va schimba de jos în sus, iar sutele de oportunişti care au confiscat puterea vor fi daţi la o parte prin vot.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: