Orașul copiilor care vor să facă sport, dar nu au unde

Acţiunea iniţiată duminică sub sloganul „Totul până la copii”, după o mobilizare pe reţelele de socializare, s-a dorit să fie un strigăt de ajutor din partea copiilor care doresc să facă sport într-un mod organizat, cu sprijinul autorităţilor locale.  

Într-o ţară normală din Europa, unde comunităţile locale sunt responsabile şi alocă cea mai mare parte a fondurilor pentru educaţie, cultură şi sport, un astfel de protest nu şi-ar avea locul. Mai mult, acolo orice iniţiativă legată de sport primeşte imediat sprijinul administraţiei locale fără să existe circul la care asistăm la Târgu Jiu, în Consiliul Local. Circ săptămânal, mai nou, pentru că aleşii nu sunt în stare să pună pe picioare un club sportiv înfiinţat cu un an în urmă.

Pandurul a prezentat un caz fericit al unui târgujian ajuns în Anglia, un tânăr care a înfiinţat acolo un club de fotbal, într-o ligă obscură, şi a primit imediat acces gratuit la un teren de fotbal dotat cu vestiare şi toate facilităţile necesare. În Târgu Jiu îi lua un an numai să îl înfiinţeze.

La Târgu Jiu nici echipele la care Consiliul Local e acţionar sau  finanţator pe baza unui proiect de finanţare, exemple concrete fiind UCB sau ACS Târgu Jiu, nu au acces gratuit în bazele sportive ale Primăriei. Înainte de a se demola vechea sală toate echipele de copii de la CSS, LPS sau alte echipe locale aveau acces gratuit la Sala Sporturilor, acum are acces numai cine plăteşte. Dacă ajung întâmplător în sală tinerii sportivi ai Târgu Jiului fac un selfie cu sala pentru că nu ştiu dacă vor mai avea ocazia să o vadă.

Acţiunea de duminică a copiilor veniţi unii cu antrenorii, alţii cu păriţii, alţii fugiţi pur şi simplu de la scara blocului să ia şi ei parte la primul lor protest, nu a fost neapărat pentru a susţine cauza punerii în funcţiune a CSM Târgu Jiu, care există acum doar pe hârtie, sau a directorului Robert Bălăeţ, şi el director tot pe hârtie. Unii dintre ei poate nici nu ştiu ce este acest CSM, dar au venit acolo pentru a-şi cere dreptul de a avea acces la bazele sportive, din acest punct de vedere Târgu Jiul fiind un oraş aproape mort. Cu excepţia bazelor sportive şcolare şi a câtorva terenuri private de fotbal şi tenis, cu greu poţi să găseşti un loc, ca antrenor sau şef de club, unde să duci o echipă de copii să se antreneze.

Văd cu toţii, zi de zi, un colos în centrul oraşului împrejmuit cu garduri, şi unii dintre ei care merg acum pe şase anişori, şi fac sport, s-au născut atunci când se demola vechiul stadion. La mai bine de cinci ani de când au demarat lucrările, noua construcţie e tot închisă. Când se va inaugura va avea nevoie, probabil, de reparaţii cum s-a întâmplat la Sala Sporturilor.

În indiferenţa generală faţă de tot ce e legat de sport, generaţii întregi de sportivi tineri se pierd odată cu trecerea timpului în lipsa bazelor sportive şi a unui club care să acopere o paletă largă de sporturi. Echipele care făceau cinste oraşului s-au pierdut deja, echipele înfiinţate recent şi care au încercat să răzbată în această perioadă, fără ajutor local, o duc din ce în ce mai greu şi se îndreaptă tot spre desfiinţare.

Mai grav e că nici nu se vede vreo preocupare la nivelul administraţiei locale pentru acest subiect. Nici la nivel de Consiliu Judeţean şi nici la Primărie nu există vreun consilier pe probleme de sport. Sigur ar fi necesar, având în vedere lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de dispariţia bazelor sportive, a echipelor şi a sportului de performanţă în general. Dar până la performanţă este nevoie de bază, de aducerea copiilor către sport, însă nu numai pe banii părinţilor, iar acolo absenţa acestui CSM, care părea o iniţiativă lăudabilă, duce la pierderea unei generaţii de sportivi în fiecare an.

Nu ştim cât de mult vor sensibiliza copiii ieşiţi în stradă autorităţile locale, cert e că Târgu Jiul s-a făcut încă o dată de râs pe plan naţional. După ce şi-a distrus toate echipele sportive care făceau cinste oraşului, acum Târgu Jiul a apărut pe mai toate canalele tv de ştiri, duminica, la o oră de maximă audienţă, cu un potest al copiilor care vor să facă sport dar nu au unde.

Galerie foto





Vizualizări: 679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: