Ordonanța 116, modificată de pesediști, respinsă de pedeliști

Reacțiile sindicaliștilor au venit prompt după ce Senatul a respins ordonanța 116. Viorel Temelescu, vicepreşedintele USMO, a declarat că actul normativ nu era pe placul sindicaliştilor, în forma ajunsă la Senat. Toni Greblă, senatorul PSD din Gorj, confirmă faptul că ordonanța suferise câteva modificări însă, spune el, în favoarea minerilor. Cert este că senatorii PDL au decis soarta ordonanței, având majoritate în plen în ziua respectivă.

Viorel Temelescu, vicepreședintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), spune că era normal ca Senatul să respingă ordonanța 116 pentru că ea fusese modificată de comisia de specialitate din Ministerul Muncii înainte de dezbatere. Potrivit acestuia, ordonanța care a ajuns la vot nu presupunea decât plăți compensatorii pentru cei care urmau să fie disponibilizați. ”Ordonanța 116 nu a ajuns la Senat în forma propusă de noi. Comisia din Ministerul Muncii a adus unele modificări cu care noi nu suntem de acord și anume era exclus venitul de completare. Era evident ca Senatul să nu aprobe această formă”, a declarat Viorel Temelescu, vicepreședintele USMO.

Greblă: ”Ordonanța avea o formă favorabilă pentru mineri”

Senatorul PSD din Gorj, Toni Greblă, susține exact contrariul. Deși confirmă faptul că ordonanța suferise câteva modificări, acesta spune că era benefică minerilor aflați la sfârșit de carieră. ”Senatorii Partidului Social Democrat au făcut amendamente în comisia de specialitate, comisia de muncă, astfel încât disponibilizarea putea fi făcută în condiții mult mai avantajoase pentru minerii care erau în special la final de carieră. Din păcate, reprezentanții PDL și ai celorlalte partide au votat împotriva ordonanței cu amendamentele adoptate în comisie astfel încât, având majoritate în Senat în ziua respectivă, au înclinat balanța și au respins proiectul de ordonanță” , a declarat Toni Greblă, senator PDL.

PROPUNERE

Ordonanța 116, în forma propusă de sindicaliști, prevede pe lângă plăți compensatorii și un venit minim de completare pe parcursul celor doi ani până la pensie. Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: