Păcălit cu 1.000 de lei în trei minute

Gestionarul unei case de pariuri din municipiul Motru a fost păcălit de doi bărbați de etnie romă care au intrat în agenție și-au solicitat să le fie schimbată o bancnotă de 500 de lei. În câteva minute, tânărul a fost păcălit 1.000 de lei. Fapta s-a petrecut în vara anului 2019, însă escrocii au scăpat basma curată.

În după-amiaza zilei de 5 iulie, în incinta agenției a intrat un bărbat de etnie rromă care a cerut să-i fie schimbată suma de 500 de lei în bancnote de 50 lei. Gestionarul a numărat zece bancnote în 50 lei și le-a înmânat individului. În acel moment, în incinta agenției a mai intrat un bărbat de etnie rromă.

„După ce inculpatul a numărat bancnotele în cupiură de 50 lei, folosind metoda șmenul, a oprit o parte din acestea, iar restul i le-a înmânat persoanei vătămate, spunându-i că s-a răzgândit și dorește ca bancnota în cupiură de 500 lei să-i fie schimbată în bancnote în cupiură de 5 lei”, potrivit rechizitoriului.

Gestionarul nu a mai numărat bancnotele restituite și i-a oferit clientului 100 de bancnote de 5 lei. „Prin același procedeu, respectiv șmen, inculpatul a oprit o parte din bancnotele în cupiură de 5 lei, iar restul i le-a înmânat persoanei vătămate, solicitând un schimb în bancnote în cupiură de 10 lei”, se mai arată în document.

Nici de această dată gestionarul nu a numărat banii primiți înapoi și a numărat 50 de bancnote de 10 lei, pe care i le-a înmânat clientului exasperant. Individul a oprit din nou o parte din bani, moment în care a intervenit cel de-al doilea bărbat care i-a solicitat gestionarului să îi restituie cei 500 de lei, pentru că nu mai vrea să facă schimbul.

„Persoana vătămată i-a restituit inculpatului bancnota în cupiură de 500 lei, iar acesta i-a mai cerut un ultim schimb în bancnote în cupiură de 100 lei. După ce a primit cele 5 bancnote în cupiură de 100 lei, profitând de neatenția persoanei vătămate, cei doi inculpați au părăsit agenția, având asupra lor 500 lei de la primele trei schimburi solicitate, 500 lei de la ultimul schimb în bancnote în cupiură de 100 lei și bancnota inițială în cupiură de 500 lei”, au precizat anchetatorii.

Indivizii din Slobozia, trecuți de 40 de ani, au recunoscut fapta. Toată „operațiunea” s-a derulat în câteva minute. „Inculpatul D.C. solicită schimbul bancnotei de 500 lei în intervalul orar 15,49-15,51, fiindu-i făcute trei schimburi în bancnote de 50 lei, 5 lei și 10 lei. În intervalul orar 15,51-15,52, persoana vătămată îi restituie inculpatului B.B. bancnota de 500 lei și bancnotă de 100 lei, cei doi inculpați părăsind casa de pariuri”, potrivit imaginilor surprinse de pe camerele de supraveghere ale agenției.

Săptămâna trecută, Judecătoria Motru a dispus încetarea procesului penal după ce între părți a intervenit împăcarea, gestionarul recuperând integral suma de bani.

Potrivit poliţiştilor, metoda „şmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Autorul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică, după care se „răzgândeşte” şi cere banii înapoi, distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp sustrage o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o mică parte din ei.

Vizualizări: 3,588

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: