Pandurii bagă Inspecţia Judiciară în procesul executării silite

Decizia Tribunalului Gorj de suspendare provizorie a executării silite a acţionarilor Pandurii, fără ca clubul să aibă vreun reprezentant la proces, se lasă cu sesizarea Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Marţi dimineaţa, pe 9 octombrie, CE Oltenia a depus la instanţă o solicitare de suspendare provizorie a executării silite, câteva ore mai târziu fiind pronunţat şi verdictul prin care este admisă cererea respectivă. Judecarea şi pronunţarea s-au făcut în condiţiile în care doar CE Oltenia a fost reprezentat la proces de un consilier juridic, nu şi Pandurii sau executorul judecătoresc Constantin Cerbulescu, cel care demarase cu câteva zile înainte demersurile de executare silită a acţionarilor cu datorii la club.

Judecătorul care a blocat executarea silită a CEO este Adina Petrescu Eriţă, intrată în magistratură vara aceasta în urma unui examen extrem de dificil susţinut la Bucureşti. Primul dosar mai „complicat” de care magistratul are însă parte îi aduce şi o plângere către Inspecţia Judiciară, Pandurii reclamând faptul că a fost văduvită de dreptul de a se apăra în cadrul acestui proces.

În motivarea sentinţei respective, instanţa arată că executarea CEO nu se poate face atâta timp cât sentinţa din procesul cu acţionarii nu este una definitivă. Ori executorul judecătoresc la care clubul a apelat a început procedurile de executare tocmai pe considerentul că legea permite executarea şi dacă sentinţa nu este definitivă. În acest caz, oficialii CEO s-au plâns că ar avea activitatea pusă în pericol dacă le vor fi blocate conturile şi luate peste 6 milioane de lei, cât a stabilit prima instanţă că are compania de achitat către echipa de fotbal.

„Petenta apreciază că prezenta cerere de suspendare provizorie a executării silite îndeplineşte cerinţa prevăzută de art.719 alin.7 C. pr.civ., a urgenţei, justificată, pe de o parte, de faptul că executarea silită a fost pornită în baza unei hotărâri judecătoreşti care nu este titlul executoriu (…), iar pe de altă parte, prin poprirea contului bancar, se împiedică desfăşurarea normală a activităţii curente a C.E. Oltenia S.A., suspendarea executării fiind necesară pentru evitarea unor pagube iminente, semnificative şi iremediabile sau cu consecinţe greu de înlăturat în viitor şi se creează un prejudiciu, existând riscul intrării în incapacitate de plată, apoi ca o consecinţă prejudicierea altor societăţi cu care contestatoarea se află în relaţii contractuale, şi mai mult, riscul ca Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. să sufere un prejudiciu efectiv şi prin executarea silită a sumei de 6.402.608,88 lei – plus cheltuieli de executare, fără ca să mai poată recupera în viitor această sumă câtă vreme intimata creditoare Asociaţia Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg Jiu a intrat în procedura insolvenţei în forma reorganizării judiciare (…) care are ca scop recuperarea creanţelor şi îndestularea creditorilor, astfel că sumele vor fi executate silit şi vor intra în contul AS Pandurii, ele nu vor mai putea fi recuperate deoarece vor fi distribuite creditorilor, conform Planului de reorganizare”, se arată în motivarea deciziei pentru care Pandurii s-a ales cu suspendarea provizorie a executării silite a principalului său datornic.

Vizualizări: 1,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: