Pandurii, urmărită de „pesedizarea excesivă”

Pandurii plăteşte şi acum pentru toate relele făcute de cei care au adus clubul la insolvenţă. Faptul că echipa riscă să fie depunctată din nou, pentru întârzieri de plată a unor jucători care au evoluat la Pandurii în 2016, dovedeşte că s-a greşit. Acei jucători străini au fost aduşi la Târgu Jiu de către fostul preşedinte Narcis Răducan, pe contracte mari, deşi se ştia că nu mai sunt bani pentru a-i plăti.

Este clar pentru toată lumea că greşeala Răducan a fost cu intenţie, acesta având clar o misiune, aceea de a aduce jucători scumpi pentru a secătui bugetul şi a duce clubul la faliment. O demonstrează faptul că e specialist în falimentarea de echipe de fotbal, vezi cazurile Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi sau ASA Târgu Mureş. Nici una dintre aceste echipe, unde „specialistul” Narcis Răducan lucrase anterior, nu a mai supravieţuit mult după plecare acestuia. Cei care l-au numit  pe Răducan la Târgu Jiu ştiau clar de ce îl aduc, citind o astfel de carte de vizită.

Narcis Răducan ştia ce făcuse, ştia ce semnase cu jucătorii, şi cu siguranţă i-a sfătuit să se adreseze FIFA, dacă nu cumva chiar s-a adresat el direct  forului fotbalistic, în numele fotbaliştilor, fiind vorba de jucători transferaţi de el la Pandurii. Unul a fost transferat chiar atunci când la Pandurii se vorbea deja de insolvenţă, iar altul la începutul anului 2016, atunci când CEO anunţase că nu va mai da nici un ban la Pandurii. Toate acestea te fac să te întrebi de ce au mai fost aduşi acei jucători, dintre care unul a jucat 9 meciuri şi altul 7. Probabil doar cei de la partidul care l-a numit la Pandurii pe Narcis Răducan ştiu răspunsul.

După preluarea conducerii clubului din Târgu Jiu, în 2014, de către PSD, un jurnalist sportiv cataloga un an mai târziu situaţia de la club ca fiind „pesedizare excesivă”. Atunci când echipa  de fotbal din Târgu Jiu ajunsese  la cea mai mare performanţă din istorie, în 2013, vicecampioană a României şi  în grupele Europa League, PSD a încercat, şi a şi reuşit un an mai târziu, să aducă la conducerea clubului propriii oameni. Mai întâi l-au numit preşedinte pe vicele de la PSD, Mihai Prunariu, iar când acesta nu a mai ascultat comenzile politice l-au înlocuit cu Narcis Răducan, iar ca să îl poată controla i-au numit în Consiliul Director doi membri de vază ai PSD, Aurel Popescu, pe atunci viceprimar, şi pe Ciprian Florescu, atunci vice la Consiliul Judeţean.

PSD avea control deplin la club atunci când Narcis Răducan a început marea distrugere a pandurilor şi când transfera pe bandă rulantă jucători străini, fără nume, gen Buijs sau Bunoza, care nu prea jucau, dar aveau contracte mari, şi jucători români, cu nume e adevărat, precum Săpunaru sau Ţucudean, dar pe care Pandurii nu îşi putea permite să îi plătească.

Nu numai secătuirea bugetului clubului prin aducerea de jucători scumpi poate fi reproşată celor de la PSD, ci şi căpuşarea clubului timp de câţiva ani cu personal auxiliar care nu era necesar. Pandurii ajunsese un fel de instituţie bugetară la care se puteau angaja toate rudele şi cunoştinţele şefilor, aşa s-a ajuns ca şi secretara şi femeia de serviciu să fie angajate la ordinul PSD, iar clubul să aibă sute de angajaţi. Ba, mai grav, s-au creat departamente noi, care nu erau necesare, cum era departamentul de mentenanţă terenuri, atunci când Pandurii nu mai avea practic nici un teren, cel de joc fiind  transformat în şantier şi cel sintetic fiind demolat.

Se întâmplau toate aceste lucruri în 2016, exact în anul în care echipa intra în insolvenţă, şi toate vocile care până atunci vorbiseră în numele clubului prevesteau falimentul la Pandurii. Au trecut trei ani şi Pandurii nu a intrat în faliment aşa cum ar fi dorit probabil Narcis Răducan şi cei care l-au numit. Dar poate tocmai de aceea unii dintre cei care audus echipa la insolvenţă, tot mai lucrează pentru a distruge definitiv Pandurii. Echipa a retrogradat în 2017 din Liga I, şi din cauza unei depunctări, dar a jucat apoi doi ani în Liga 2. Acum, din cauza altei depunctări poate retrograda din nou.

Vinovaţi pentru că s-a ajuns aici sunt şi cei care nu vor sub nici un chip să descopere vinovaţii pentru intrarea în insolvenţă a unui club care la finalul lui 2013 avea profit de milioane de euro şi doi ani mai târziu avea conturile goale.

Vizualizări: 2,834

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: