Panou cu Hitler şi Stalin la o şcoală din Târgu Jiu

Poze mari cu doi dictatori ai secolului trecut, Hitler şi Stalin, sunt afişate pe holul unei şcoli din Târgu Jiu. Un părinte revoltat a trimis o sesizare redacţiei noastre, pe motiv că unii copii ar putea interpreta că panoul este un elogiu adus celor doi. În fapt, este vorba de un proiect şcolar cu privire la criminalii secolului XX. Conducerea şcolii spune că va analiza sesizarea şi, dacă există copii afectaţi emoţional, panoul va fi dat jos.

Într-o sesizare adresată ziarului Pandurul, părinţii unui elev de la clasele I-IV şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că la etajul al doilea al unităţii şcolare sunt ilustraţi cei doi dictatori. “Din luna septembrie, de câte ori am intrat în şcoală să-mi duc copilul sau să-l iau de la şcoală trec pe lângă un panou, printre multe alte mari şi frumoase chiar, un panou care mă îngrozeşte. Un panou întreg prezintă două mari personalităţi istorice, pe Hitler şi Stalin, de la copilărie, şcoală şi până la moarte. Este ca şi cum ai face un elogiu pentru aceştia pe un panou întreg. S-a terminat istoria omenirii, nu mai vorbesc de istoria ţării noastre... Nu vezi un rând despre un domnitor român. Am crezut că îl vor schimba pe parcursul şcolii şi copiii vor putea citi şi alte date din istorie”, se arată în sesizare.

Panoul, făcut de elevi

Conducerea şcolii spune că acest panou a fost creat chiar de elevii de clasa a VII-a în anul şcolar precedent, în cadrul unui proiect la ora de istorie. Nu ştia că îi va deranja pe părinţi. “Este vorba de un părinte nemulţumit, care nu a trecut pe la conducerea şcolii, să vadă despre ce este vorba. Mărturisesc că nu i-am dat foarte mare importanţă, dar a fost conceput în ideea să nu se repete o istorie urâtă. Copiii trebuie conştientizaţi despre ce au făcut rău aceşti criminali, aşa cum scrie şi pe panou. Nu s-au ridicat osanale lui Hitler şi lui Stalin, ci copiii, dimpotrivă, sunt învăţaţi să nu iubească aceste personaje. Nu putem să învăţăm doar lucrurile frumoase din istorie”, a spus directorul Şcolii Gimnaziale “Pompiliu Marcea”, prof. Rozica Pătrăşcoiu.

Într-adevăr, fotografiile sunt însoţite de explicaţii scrise, din care cei interesaţi pot afla că „Adolf Hitler şi Iosif Stalin ocupă locul I în topul celor mai sângeroşi dictatori ai tuturor timpurilor”. Copiii explică faptul că ambii ocupă locul întâi, pentru că nu s-a putut stabili care a fost mai crud.

hitler_stalin_2

Dacă elevii sunt traumatizaţi, panoul va fi dat jos

Totuşi, pentru a stabili ce este de făcut cu acest panou, conducerea şcolii va face un sondaj în rândul elevilor de la clase I-VIII pentru a vedea dacă cei mici sunt afectaţi în vreun fel. “Acum am aflat şi o să luăm măsuri. Mă voi consulta cu consiliul de administraţie al şcolii şi voi cere punctul de vedere al domnului profesor de istorie. Astăzi vom declanşa o acţiune în care vom solicita şi punctul de vedere al copiilor. Vom vedea cât de traumatizaţi sunt copiii şi, dacă ei sunt afectaţi emoţional de aceste lucruri, vom înlătura acel panou buclucaş”, a mai spus directoarea şcolii.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: