Papa a zis că să nu votați cu Ponta

Acum ceva timp, vorbeam despre handicapul imens pe care îl au oamenii care nu știu măcar engleza și franceza, într-o țară în care impostorii s-au instalat confortabil în toate pozițiile, inclusiv în acelea de traducători. Același pericol îi paște și pe cei care nu știu să folosească internetul. Într-o eră în care informația se abate asupra noastră continuu și din toate direcțiile, în toate limbile și pe toate subiectele, verificarea extrem de grijulie a sursei nu mai trebuie să intre doar în apanajul unui bun jurnalist, ci și în acela al unui bun receptor. Când handicapul cu necunoașterea limbilor de circulație internațională se întâlnește cu acela de nepricepere în verificarea autenticității unei informații, se nasc monștri. Pe internet mai ales.

Pentru că pe internet ați văzut, probabil, cu toții, de vreo două zile încoace, știrea aceea conform căreia noul papă ar fi declarat că big bangul și evoluția sunt reale. Fals. De fapt, doar pe jumătate adevărat, ceea ce înseamnă cam fals. Dacă e să facem jonglerii logice, putem de pildă să spunem că guvernul Ponta mână-n mână cu parlamentul vor abroga toate legile care incriminează omorul și furtul. Apoi am putea explica, cu litere mici, că într-adevăr acestea vor fi abrogate odată cu ieșirea din uz a vechiului cod penal, ceea ce ar face enunțul perfect adevărat, chiar dacă noul cod penal va intra în vigoare practic imediat și omorul și furtul vor continua să fie pedepsite.

Așadar, ce a zis papa de la Roma, mai exact? A zis așa, cuvânt cu cuvânt (și nici măcar nu a vorbit în latină, italiana nefiind deloc o limbă de nepătruns): ”Big Bangul și evoluția nu sunt teorii incompatibile cu existența unui creator. Dumnezeu nu e un tataie cu barbă și baston magic, e ceva mult mai complicat, mai subtil, imposibil de pătruns cu mintea, DAR ceva NECESAR teoriilor științifice, fiindcă le precede. A creat ființele umane, autoarele teoriilor științifice, și le-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care le-a oferit fiecăruia, astfel încât să poată ajunge la mântuire.”

Prin urmare, papa Francisc nu a contrazis în nici un moment creaționismul, cum fals se insinuează în titlurile imbecile din presă (chiar din aceea americană și engleză), ci din contră, l-a întărit. De altfel, trebuie să fii idiot să crezi că papa ar spune vreodată ceva de genul acela. Ar fi ca și când și-ar da foc singur la valiză, ca un patron care își incendiază localul sau afacerea, de îndată ce ar spune că evoluția și creaționismul nu pot coexista și că prima este varianta corectă, însăși meseria lui (sau ce-o fi papalitatea asta) nu și-ar mai avea rostul.

Morala? Nu aveți încredere în nimeni. De când cu internetul, nici măcar verificarea celor trei surse nu mai este cheia. Dacă sursele care confirmă o informație sunt Antena 3, Libertatea și Times New Roman, vă dați singuri seama care ar fi pericolul. Încercați măcar cu 30 de surse.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: