Paralescu şi Mitescu, profesori fără salariu

Şefii din învăţământ sunt trimişi la catedră. Dacă până acum nu aveau obligaţia să presteze activitate didactică, un ordin al Ministerului Educaţiei îi trimite pe aceştia la clasă. Cursurile pe care vor avea obligaţia să le susţină în faţa elevilor nu vor mai fi plătite însă în regim de plata cu ora, aşa cum se întâmpla până acum. Dacă inspectorul şcolar general Justin Paralescu are ore la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, unde predă matematica, Gheorghe Mitescu va trebui să-şi caute catedră pentru noul an şcolar.

Un ordin al Ministerului Educaţiei îi trimite pe inspectorii şcolari generali la catedră. Dacă până acum şefii din învăţământ erau degrevaţi de ore, din luna septembrie aceştia au obligaţia de a preda alături de ceilalţi profesori între două şi patru ore pe săptămână în specializarea de pe diploma de licenţă, fără a fi însă remuneraţi. Anul trecut cei doi inspectori şcolari Gheorghe Mitescu şi Justin Paralescu au predat elevilor gorjeni matematica după programul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, fiind plătiţi cu ora. „Inspectorii şcolari generali care nu aveau obligaţia de a presta activitate didactică au obligaţia la două-patru ore, la fel ca şi colegii noştri, inspectorii şcolari”, spune Gheorghe Mitescu.

Întrebat dacă a găsit până la ora actuală o şcoală în care va preda, adjunctul Mitescu a răspuns că încă nu, dar nu crede că există o problemă în acest sens. Inspectorul şcolar general Justin Paralescu consideră normală măsura adoptată de Ministerul Educaţiei. „Mi se pare normal întrucât noi suntem profesori şi putem oricând să plecăm din această funcţie. Personal eu am avut şi îmi voi menţine patru ore la Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu», pe catedra de matematică”, menţionează Justin Paralescu, inspectorul şcolar general.

Directorii nu scapă de măsuri

Măsurile nu se aplică însă doar pentru şefii din învăţământ, ci şi pentru directorii de şcoli şi grădiniţe. Modificările apărute în ceea îi priveşte pe directori şi pe directorii adjuncţi se referă la numărul de ore pe care aceştia vor trebui să le presteze în faţa elevilor. Dacă directoarele de grădiniţe vor fi nevoite să predea cot la cot cu educatoarele, nefiind degrevate de nicio oră, directorii unităţilor de învăţământ care funcţionează cu peste 25 de clase vor efectua între patru şi şase ore săptămânal, iar în cazul în care unitatea funcţionează cu mai puţin de 25 de clase, aceştia vor preda între 6 şi opt ore săptămânal.

CRIZĂ

La nivel naţional măsura de a activa şefii din inspectorate şi din şcoli a fost adoptată deoarece Ministerul Educaţiei este în criză de personal şi pentru a nu aduce la clasă suplinitorii care au obţinut note mici la examenul de titularizare din vară.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: