Parcarea mănăstirii Lainici, mutată. Vezi de ce!

Mănăstirea Lainici va dispune de o parcare amenajată chiar în faţa lăcaşului de cult. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi Naţionale din România (CNADNR) vrea să reamenajeze parcarea care în prezent este peste stradă de mănăstire, astfel încât să îmbunătăţească siguranţa circulaţiei. Compania a solicitat revizuirea acordului de mediu pentru a disloca o parte din versant, astfel încât să realizeze devierea drumului, invocând şi faptul că lăcaşele de cult din cadrul Complexului Monahal ar fi afectate de lucrări, în situaţia în care proiectul va rămâne aşa cum a fost conceput iniţial.

În memoriul ataşat solicitării făcute de CNADNR către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului în vederea revizuirii acordului de mediu pentru reabilitarea DN 66 pe tronsonul de drum Bumbeşti Jiu-Petroşani se arată că traficul rutier produce vibraţii puternice care, cumulate cu traficul pietonal, afectează structura de rezistenţă a ansamblului de clădiri din incinta Complexului Monahal Mănăstirea Lainici, dar mai ales biserica veche, construită la începutul secolului XIX, care este monument istoric naţional.

Conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu spune că pentru a preveni degradarea clădirilor din complexului monahal, dar şi pentru ca circulaţia rutieră să se desfăşoare în mai bune condiţii, porţiunea de drum din zona mănăstirii va fi reamenajată pe partea cu versantul, iar parcarea va fi refăcută în faţa lăcaşului de cult. “Este vorba de parcarea de la Mănăstirea Lainici. A fost Consiliul Ştiinţific, s-au întâlnit la Sadu şi au discutat, problemele se vor rezolva, se va obţine avizul. Acolo, se măreşte parcarea, se mută drumul de pe partea cu mănăstirea pe partea cu muntele, va fi dislocat muntele, e o modificare de proiect. Este şi aceasta o problemă cu structura de rezistenţă a mănăstirii, dar pe noi ne interesează în primul rând siguranţa circulaţiei, pentru că noi suntem de la drumuri. Mănăstirea a făcut demersuri pe partea lor, pentru a se muta drumul, iar noi am făcut demersurile plecând de la faptul că parcarea este pe partea opusă cu mănăstirea, coboară oamenii din maşini, din autocare şi trec prin trafic şi riscul este foarte mare de accidente”, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Târgu Jiu, care a precizat că lucrările pe acest tronson vor fi gata anul viitor.

Deocamdată, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu s-a pronunţat referitor la această solicitare de revizuire a acordului de mediu pentru tronsonul respective. Şeful SDN Târgu Jiu, Ion Tudor, a mai spus că nişte firme din Gorj i-au încurcat în realizarea acestui proiect, nedorind să precizeze cine şi în ce mod.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: