Partid de familie

Românul ţine la familie. Când unul ajunge bine, tot neamul este aranjat. În CE Oltenia sunt zeci de familii, soţ, soţie, copii, veri, cumnaţi, nepoţi, fini etc. În universitate la fel. Ştiu un sat cu zeci de ofiţeri de armată, pentru că un om din zonă ajunsese general. De ceva vreme, familia este celula de bază a partidului politic. Deja suntem nevoiţi să vorbim în politică de Manta jr., Vâlceanu jr., Tudor jr., Vână jr. Asta în politica din Gorj, pentru că la centru vorbim mai mult de neveste şi fiice: Daciana, Adina, Elena, Manuela…

Fenomenul ia amploare şi Partidul Mişcarea Populară îmi pare a fi prima formaţiune politică înfiinţată ca una de familie. Fiica Ioana a înregistrat marca, fiica Elena şi prietena Elena sunt principalele voci ale partidului. În afară de cea a stâlpului de familie, Traian Băsescu.

Aia mică, Eba, a anunţat că nu va candida la europarlamentare şi a fost felicitată de „tati”, care i-a spus că este prima ei zi ca om politic. Informaţia că Elena Băsescu va demisiona din PDL şi se va înscrie în PMP pentru a candida de pe un eligibil loc 2 a fost dată „pe surse” timp de o săptămână. Timp în care s-au făcut studii sociologice şi s-a văzut că Partidul Mişcarea Populară riscă să nu facă pragul cu Eba pe listă. Retragerea, o mişcare inspirată a lui „tati”, va relansa partidul şi va da o vreme impresia că nu este o formaţiune clientelară şi de familie, ca multe de altele. Realitatea o vom vedea când PMP va fi la putere şi va avea ce împărţi.

Traian Băsescu a ştiut întotdeauna să facă pasul înapoi, în situaţii similare. Să nu uităm că înainte de alegerile din 2008 a retras-o pe Elena Udrea din postul de ministru al Turismului, iar după ce le-a câştigat i-a dat două ministere, Turismul şi Dezvoltarea. „Tati” ştie să transforme orice pierdere în câştig.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: