Patron de frizerie, amendat pentru că și-a pus masca invers

Patronul unei frizerii din centrul municipiului Târgu Jiu se războiește în instanță cu poliția după ce a fost sancționat, în două rânduri, cu amendă maximă, pentru că nu ar fi respectat normele impuse de pandemia de Covid.

Bărbatul a solicitat să-i fie anulată ultima amendă primită la finele lunii februarie. A fost sancționat cu 2.500 de lei pentru că nu ar fi purtat masca de protecție.

Muncea în propria lui frizerie, când într-o după-amiază a intrat un agent de poliție pentru a verifica dacă se respectă obligațiile impuse de Legea 55/2020, în special aceea de purtare a măștii de protecție.

Patronul spune că avea masca pe față, dar fără să își dea seama o pusese invers, cu partea colorată acoperind-i nasul și gura. Agentul a observat acest lucru și l-a considerat o „atitudine de sfidare la adresa organelor de poliție”. Chiar a menționat asta în procesul verbal de contravenție.
Frizerul susține că polițistul i-a cerut să-și dea masca jos, acuzându-l că ar fi pus-o invers tocmai pentru a-și bate joc de el.

Este a doua plângere împotriva agentului de poliție la interval de o lună. În prima, bărbatul a reclamat faptul că polițistul l-a sancționat tot cu amendă maximă pentru că fuma în fața frizeriei unde lucrează și nu avea cum să poarte masca de protecție. Și acel gest a fost considerat tot unul de sfidare, a reclamat bărbatul.

„Petentul a considerat abuzivă măsura impusă de agentul constatator prin aplicarea în mai multe rânduri a amenzii maxime, mai ales ținând cont de împrejurările în care s-au petrecut faptele descrise în procesele verbale de contravenție care îl privesc”, potrivit plângerii contravenționale depuse la instanță.

Poliția Gorj a formulat întâmpinare, solicitând respingerea plângerii și menținerea procesului-verbal contestat ca temeinic și legal, susținând că bărbatul a avut o atitudine sfidătoare la adresa organelor de poliție.

Judecătoria Târgu Jiu a admis în parte plângerea frizerului și a redus amenda aplicată de la 2.500 lei la 500 lei. „Atitudinea petentului expusă inclusiv în cuprinsul plângerii formulate atestă neasumarea de către acesta a responsabilității și ignorarea obligațiilor ce îi revin, astfel încât instanța nu este convinsă că aplicarea avertismentului ar fi de natură să ducă la îndeplinirea rolului preventiv al sancțiunii contravenționale. Având în vedere că petentul nu a purtat masca într-o perioadă în care numărul zilnic de cazuri noi Covid era în scădere, instanța apreciază că sancțiunea aplicată este prea drastică, motiv pentru care va reduce amenda aplicată de la 2.500 lei la 500 lei”, a motivat Judecătoria Târgu Jiu.

Sentința dată la începutul lunii octombrie nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 5,200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: