Patronatele blochează salariul minim la 600 RON

Creşterea salariului minim de la nivelul actual de 600 lei la 705 lei în 2010 ar duce la falimentul a 70% dintre firmele care activează în mediul privat, la creşterea inflaţiei şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei, a declarat, luni, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

"Patronatele din industrie acceptă o creştere a salariului minim la 650 lei, care, potrivit calculelor noastre, ar duce la mărirea cheltuielilor cu salariile cu 4%, ceea ce se traduce printr-o majorare a cheltuielilor firmelor cu 235 milioane lei. În schimb, un salariu minim la 705 lei ar avea ca efect intrarea în faliment a 70% dintre firmele care activează în mediul privat, în condiţiile în care acestea înregistrează în prezent pierderi şi vor fi obligate să-şi sporească cheltuielile cu 6-7%", a spus Corâci.

Pe de altă parte, preşedintele UGIR 1903 a mai spus că majorarea salariului minim la 705 lei ar duce la creşterea salariului mediu pe economie la 2.217 lei de la 1.885 lei în prezent, iar acest lucru nu ar face decât să alimenteze inflaţia şi să se reflecte în diminuarea veniturilor populaţiei. Atât Corâci, cât şi secretarul general al CONPIROM, Dan Matei Agathon, susţin că valoarea coeficientului 1 de 705 lei pentru 2010 nu se mai regăseşte în legea unică a salarizării. "În urma ultimelor negocieri pe care le-am avut s-a decis să se renunţe la acel coeficient 1, iar legea trimisă spre promulgare preşedintelui nu mai prevede ca salariului minim din sectorul bugetar să fie de 705 lei în 2010", au mai spus liderii confederaţiilor patronale. Liderii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor discută la această oră cu secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, despre posibilitatea creşterii salariului minim pe economie pentru anul viitor.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: