Patru minți și o înmormântare

Ne-am gândit ieri dimineață să facem o rubrică (sau poate chiar un site) de știri false. False, dar credibile. Ceva de genul ”a murit Ion Iliescu”. Credibil, fals și chiar îmbucurător, n-ați zice? Pentru că nu ne veneau idei originale de abordare a problemei, am făcut și noi ce fac toți marii umoriști români: am căutat pe net să vedem cum au tratat subiectul străinii. Iar străinii sunt buni când vine vorba de breaking news-uri inventate și de sloganuri care să meargă bine cu ele (gen ”Niciodată reale, mereu pline de acuratețe”). Surpriza a venit însă când am intrat pe site-urile marilor televiziuni de știri autohtone. Era să pic de pe scaun. Citind câteva titluri, am crezut că ne-au furat ideea la doar două ore după ce ne venise.

De exemplu, un titlu foarte simpatic pe Realitatea, spune așa: ”Falău, presupusul asasin din Neamț, l-a bătut pe Doroftei”. Mișto, nu? Mult mai mișto decât un eventual ”Călugărul presupus homosexual a făcut sex cu Patriarhul Teoctist”. Te-ai fi așteptat ca evenimentul să se fi produs săptămâna trecută, la o seară de poker între băieți. Doar că din știre aflăm că Falău a făcut ceva box pe la juniori și, la un moment dat, l-ar fi învins pe Doroftei într-un meci de antrenament, ceea ce, desigur, schimbă total percepția, odată cu unghiul de abordare. E deontologic să induci în titlul unei știri o idee care nu se regăsește în conținutul textului? Evident că nu, dar e amuzant.

Dincolo, pe Antena 3, rămânem la fel de stupefiați de primul titlu de pe pagină, scris cu caractere mari și negre, ca la doliu: ”Gheorghe Mararu, condus pe ultimul drum de o caleașcă trasă de oameni”. De oameni suri, aș fi adăugat, privind poza. Evident, din text aflăm că, inițial, caleașca trebuia să fie trasă de cai, dar aceștia s-au speriat și au fugit, rupând hamurile, așa că sarcina tractării originalului dric le-a revenit apropiaților mortului. Faptul că s-a recurs la o străveche metodă thailandeză pentru transportul interlopului la groapă e nu doar un gest comemorativ cu mult bun gust, ci ridică și o problemă fundamentală: de ce s-au speriat caii care trăgeau cadavrul interlopului? Nu cumva unul dintre armăsari datora niște bani unuia dintre înmormântașii prezenți?

www.mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: