Pensionarii au datorii de peste 60 de miliarde de lei

Mii de pensionari din Gorj au devenit clienţii fideli ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Pensiile mici care se epuizează doar în câteva zile pe mâncare sau pe câteva facturi îi determină pe bătrâni să apeleze la împrumuturi. Zilnic trec pragul instituţiei pensionari veniţi din toate părţile judeţului pentru a depune o cerere de împrumut. Dintre cei aproximativ 15.000 de membri înregistraţi la CARP, mai bine de 6.500 sunt împrumutaţi. Valoarea totală a sumelor acordate ajunge la aproximativ 65 de miliarde de lei vechi.

„Sunt oameni care nu s-au împrumutat niciodată şi acum vin la casă. În această lună am primit peste 400 de cereri, pe care trebuie să le analizăm la nivelul comisiei. În această perioadă, cei mai mulţi solicită bani pentru lemne. Este frig, nu mai au cu ce să îşi încălzească locuinţele şi apelează la această soluţie. Cu banii pe care îi obţin de la Casa de Ajutor Reciproc, unii dintre bătrâni îşi plătesc facturile, îşi cumpără medicamente sau le plătesc taxele la facultate nepoţilor. Într-o zi a acestei luni am acordat chiar un miliard de lei vechi într-o singură zi“, spune Iulia Cioplea, contabil - şef în cadrul CARP Gorj. Chiar dacă nevoile sunt mari, bătrânii nu mai riscă să împrumute sume mari. „Chiar dacă este o perioadă grea, oamenii nu se mai avântă să ia maximul de împrumut, de 3.000 lei, ci se situează în intervalul 1.000-2.000 lei“, mai adaugă Iulia Cioplea. Pentru un împrumut a venit la sediul CARP Gorj şi o femeie din afara judeţului care solicita o sumă de bani pentru a cumpăra lemne. „Am rămas fără lemne şi fără bani şi am venit aici să iau şi eu un împrumut. Suntem săraci şi nu avem de unde să facem rost de bani“, spunea o femeie din Băleşti. O altă femeie din Târgu Jiu solicita 1.500 lei pentru un cavou. „Vreau să îmi fac de pe acum cavou şi am nevoie de 1500 lei. De aici m-am mai împrumutat şi anul trecut, iar din bani mi-am construit o bucătărie“, menţionează bătrâna din Târgu Jiu.

Banii pot fi returnaţi în cel mult 18 luni, iar în cazul în care rămân cu restanţe, oamenii trebuie să plătească penalizări de 20% din sumă.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: