Pensionarii, evaluaţi de specialişti de la Bucureşti

Potrivit unei noi legi a pensiilor, angajaţii care intenţionează să obţină pensie de invaliditate, vor fi evaluaţi mai întâi de către specialiştii de la Bucureşti şi apoi de comisiile locale. Fiecare dosar de pensionare va include şi avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de muncă. Numărul gorjenilor care se pensionează pe caz de boală este în permanentă creştere, anul trecut pensionându-se aproximativ 2000 de cetăţeni.

„În luna decembrie a anului 2009 se aflau în plată un număr de 15.164 persoane. În lunile ianuarie şi februarie s-au mai înregistrat circa 200 de dosare. Cele mai multe dosare medicale au fost aprobate pentru afecţiunile cardiovasculare 16,8% din cazuri, afecţiunile neurologice-16,8% din cazuri, afecţiunile interne-16,4 % din cazuri, afecţiunile psihice-11,78% din cazuri, bolile osteoarticulare 11,4% din cazuri, endocrinologie-6%, neoplasm-5,44%, iar TBC-5,24 %”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj. Dosarele medicale se întocmesc de către medicii din reţeaua spitalelor, după care cetăţenii se prezintă la Direcţia de Expertiză şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. În baza dosarelor se stabilesc gradele, I, II, III şi IV, de invaliditate.

Criterii mai aspre

Pensia de invaliditate se va acorda după criterii mult mai severe odată cu adoptarea noii legi a pensiilor. Viitorii pensionari pe caz de boală vor fi nevoiţi să treacă printr-o serie de teste, cele mai decisive urmând a fi făcute de către specialiştii de la Bucureşti. Certificatele medicale emise de comisiile locale nu vor mai avea o importanţă. Dosarele de pensionare vor avea nevoie de avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. “Prin noua lege a pensiilor, ce urmează a fi adoptată cu prioritate în Parlament, se vor înăspri criteriile de acordare a pensiilor de invaliditate”, a mai precizat Rodica Ghimiş. Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afecţiune, la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: