Pensionarii gorjeni dau în judecată Casa Judeţeană de Pensii

Pensionarii gorjeni ameninţă că vor da în judecată Casa Judeţeană de Pensii pentru nerespectarea legii privind majorarea pensiilor. Preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj, Petre  Rădulescu, a anunţat că deja a fost demarată acţiunea de strângere a semnăturilor în vederea acţionării în instanţă. Astfel de acţiuni au fost întreprinse la nivelul fiecărui judeţ, ca urmare a refuzului Guvernului de  a aplica legea care prevede ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.

Liga Pensionarilor din Gorj are 4500 de membri. În opinia lui Petre Rădulescu, preţurile au crescut foarte mult, iar nivelul de viaţă al pensionarilor a scăzut foarte mult. „Am luat această hotărâre pentru a ne face cunoscută poziţia asociaţiei faţă de refuzul Guvernului de a aplica prevederile legii 250/2007 şi de nerespectare a legii privind pensiile sociale, care stabileşte încă din anul 2000 că valoarea punctului de pensie, începând cu 1 octombrie 2008, nu poate fi mai mică decât 37,5 %, iar începând cu 1 ianuarie 2009 aceasta nu poate fi mai mică de 45%. Pentru anul 2010 valoarea punctului de pensie a fost stabilit însă sub valoarea de 45%”, spune Petre Rădulescu, preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj. La sfârşitul lunii ianuarie, conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, la care este afiliată şi asociaţia din Gorj, a stabilit împreună cu preşedinţii filialelor să acţioneze la nivel central Executivul, iar la nivel local, toate asociaţiile să dea în judecată Casele Judeţene de Pensii. „Solicităm ca punctul de pensie de 45% să fie respectat, nu să ne scadă la 39%. Tabelele cu semnături reprezintă consimţământul pensionarilor”, mai spune Rădulescu.

Facturile, mai mari decât pensia

De asemenea, vârstnicii gorjeni se plâng că în această iarnă abia au reuşit să îşi plătească facturile şi să îşi cumpere medicamentele, care s-au scumpit foarte mult. „Noi, pensionarii, suntem marginalizaţi. Această iarnă siberiană ne-a adus în pragul disperării cu facturile, care au depăşit cu mult valoarea pensiilor noastre. Am vrea ca toate doleanţele noastre să fie luate în seamă. Noi am lucrat şi sâmbetele şi duminicile. Am vrea să luăm această mărire legal şi omeneşte. Organele locale nu ne prea iau în seamă la anumite probleme. Oamenii nu vor să se implice în problemele pensionarilor”, spune Ioana Popescu, pensionară. Un alt vârstnic spune că abia şi-a drămuit pensia pentru a trăi de pe o zi pe alta. „Ne descurcăm foarte greu. Nu ne ajung banii să cumpărăm medicamente. Ne drămuim pensia pentru a ne duce viaţa de pe o zi pe alta. Iar acum mai vor să ne umble şi la punctul de pensie, lucru care ne dezavantajează complet”, spune Dumitru Stamatescu.

Gorjul are 90.000 de pensionari

La nivelul judeţului Gorj se află în plată un număr de 90.000 de pensionari. Dintre aceştia, 892 trăiesc lunar cu o indemnizaţie sub 350 lei, 14 884 primesc o pensie între 350 şi 400 lei, 9530 primesc între 400 şi 500 lei, iar 10.441 de vârstnici au o pensie cuprinsă între 500 şi 600 lei. De asemenea, 9258 de persoane au pensia cuprinsă între 600 şi 700 lei, iar 8913 primesc lunar între 700 şi 800 lei. Peste 9000 de vârstnici din judeţul Gorj beneficiază de o pensie de peste 1200 lei.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: