Performanţă în condiţii de austeritate

Atleţii gorjeni se pregătesc în condiţii destul de grele, iar la concursuri merge de regulă doar dacă clubul Pandurii are bani pentru a plăti transportul şi cheltuielile pe care le implică astfel de concursuri. De cele mai multe ori nici bani pentru a-şi achiziţiona încălţăminte specifică pentru fiecare fel de concurs nu se găsesc. Acesta este şi cazul celor patru atleţi ai clubului Pandurii selecţionaţi recent în lotul României pentru Campionatele Europene de cros montan.

Gorjenii Laura Popescu, Alexandru Staicu, Alin Drondoe şi Daniel Lungulescu vor reprezenta România la Campionatele Europene de cros montan. Competiţia care va avea loc în Bulgaria în această vară este a treia ediţie a Campionatelor Europene la care participă  şi România.  

Calificarea a patru sportivi gorjeni la un concurs european nu este o premieră pentru clubul Pandurii, dar e pentru generaţia actuală de sportivi care nu a participat încă la astfel de competiţii. „În 1998 am avut patru sportivi la Balcaniada de cros şi am avut şi patru sportivi la Campionatul Mondial de Cros. Dar acum pentru generaţia tânără e totuşi prima dată când se califică patru sportivi la un concurs de asemenea anvergură”, a mărturisit antrenoarea Viorica Dima.

Au mers pe datorie la întreceri

Sportivii clubului Pandurii nu s-au prezentat anul trecut la selecţia pentru lotul naţional, deşi poate ar fi avut şanse şi atunci să facă parte din echipele naţionale, pentru că nu au existat banii necesari deplasării atleţilor la concurs. Anul acesta însă antrenorii au luat decizia de a merge la selecţia de la Izvorul Mureşului pe datorie, fără a plăti nici transportul şi nici masa şi cazarea, cum se procedează  în mod normal, urmând ca aceste cheltuieli să fie decontate ulterior. „Ne-am dus pe datorie, fără nici un ban. Am plătit maşina cu care ne-am deplasat după concurs iar cazarea şi masa se vor plăti atunci când vor fi bani. Ne-am dus efectiv să participăm totuşi pentru că ştiam că au şanse”, a explicat antrenoarea Viorica Dima care se ocupă de pregătirea a trei dintre sportivi. Situaţia nu este singulară, şi alţi sportivi de la alte discipline ratând diverse competiţii din acelaşi motiv.

Aleargă de plăcere, indemnizaţia de efort fiind foarte mică

În ceea ce priveşte sportivii participanţi, Viorica Dima a precizat că nu se aştepta ca toţi aceştia să se califice, având în vedere condiţiile în care s-a desfăşurat concursul: „Drondoe are chiar medalie la Campionatul Naţional de cros montan şi bănuiam că el arfe o şansă. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi nu credeam că pot să treacă de selecţie pentru că n-au făcut deloc pregătire pe munte. Dar faptul că noi alergăm totuşi în condiţii grele aici, pe Dealul Târgului, ne ajută foarte mult”.

Deşi nu s-au pregătit nici o zi la munte, atleţii au avut rezultate neaşteptat de bune pentru că traseul pe care aleargă zilnic este de mare dificultate.  „Am avut noroc că la Izvorul Mureşului nu e o altitudine foarte mare, doar 1000 de metri, şi nu e prea mult ca dificultate pentru că se aseamănă cu traseul nostru de pe Dealul Târgului, deşi e ceva mai greu acolo. Dar sportivii noştri au avut mai ales dorinţa de a alerga şi a se califica pentru că Drondoe, la cea de-a treia tură avea entorsă. Cu toate acestea el a condus toată cursa de la cap la final”, a explicat antrenoarea care crede că dorinţa de a face atletism de performanţă depăşeşte condiţiile precare de pregătire la aceşti sportivi. Ambiţia lor de a câştiga este cu mult peste infima indemnizaţie de efort lunară de aproximativ 200 de lei: „Nu ştiu să spun ce-i mână în luptă, probabil că dorinţa asta mare de a face sport şi faptul că le place ceea ce fac. Pentru ei este destul şi acea indemnizaţie de efort pe care o ia de la club chiar dacă e mică. Să dea Dumnezeu să li se dea şi această indemnizaţie cu toate că şi noi ne temem de ziua de mâine şi suntem nesiguri de ceea ce va veni”.

Nu au bani pentru încălţăminte de concurs

Atleţii ar avea nevoie la crosul montan de încălţări speciale de munte dar nu şi le permit iar clubul nu poate face un asemenea efort financiar, antrenorii sperând să poată găsi un sponsor pentru încălţăminte de concurs. „Poate că vom reuşi să le găsim nişte sponsori acum înainte de Campionatele Europene pentru că le trebuie încălţăminte specială pentru cros montan. Noi am alergat la Izvorul Mureşului în adidasul de antrenament, dar aceştia alunecă acolo, fiind şi umiditate şi teren accidentat. Le trebuie nişte încălţăminte cu crampoane speciale pentru munte pentru aderenţă ca să nu alunece. Nu cred că cei de la lotul naţional le vor da aşa ceva pentru concurs, trebuie să vină cu ei de acasă şi noi nu ne permitem să le cumpărăm”, a mai explicat antrenoarea Dima  care a precizat că nu sunt bani nici pentru un cantonament montan care i-ar ajuta înainte de concurs: „Nu am avut bani şi nu am avut cum să mergem la munte deşi ar fi fost aici aproape şi se putea face pregătire în condiţiile de concurs. Clubul are o situaţie foarte dificilă şi de unde să mai ia bani şi de pregătire. Noi ne mulţumim că cei care s-au calificat au şi medalii la individual şi încă mai sunt bani pentru indemnizaţia de efort cu care îi atragem la sport. Pentru că dacă nu le-am da nimic poate nu ar mai veni”.

În jurul datei de 15 iunie loturile naţionale pentru Campionatele Europene de cros se vor reuni la Piatra Arsă pentru ultimele antrenamente înaintea concursului din Bulgaria.

„Noi sperăm, mai ales la juniori, să luăm o medalie la Campionatele din Bulgaria. Ar însemna foarte mult pentru club o medalie la Europene pentru că am avut o perioadă mai grea, cu schimbare de generaţii la atletism şi la concursuri internaţionale a fost o perioadă „moartă” cum se spune”.

Viorica Dima – antrenor CS Pandurii  

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: