Persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de autorităţi

Persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, Casei de Asigurări şi ai poliţiei, iar dacă nu sunt găsite acasă nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii propune schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale, începând aprilie, prin introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a acestora şi dublarea amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu de către medici în afara legii. Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a semnat, vineri, proiectul pentru modificare ordonanţei de urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

În premieră, proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: