Persoanele cu handicap, neplătite din cauza birocraţiei

Sute de însoţitori ai persoanelor cu handicap nu îşi vor putea primi indemnizaţiile în aceste zile în ciuda faptului că primăriile au fonduri suficiente. Autorităţile locale nu pot face plăţile întrucât aşteaptă suplimentarea plafoanelor. Conducerea Trezoreriei dă asigurări că problema va fi rezolvată în cel mult o săptămână. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj, sumele alocate pentru persoanele cu handicap sunt singurele fonduri alocate de Guvern pentru primăriile care în această perioadă sunt înglodate în datorii.

Primăriile din Gorj aşteaptă suplimentarea plafoanelor pentru a putea face plăţile însoţitorilor persoanelor cu handicap. Cele mai multe administraţii locale depăşesc plafoanele aprobate la începutul anului pentru cheltuieli salariale. „Pe data de 5 decembrie ar trebuie să facem plăţile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Avem fonduri, dar nu putem face plăţile pentru că am depăşit plafonul aprobat la începutul anului pentru cheltuieli de personal. E o situaţie specială, nu pot să le spun oamenilor că avem bani, dar nu putem face plăţile. Avem 68 de însoţitori şi am cerut o suplimentare a plafonului cu 612 milioane de lei vechi”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

La Vladimir nici angajaţii  Primăriei nu îşi vor putea primi salariile în aceste zile. „Am cerut o suplimentare a plafonului cu 40.000 de lei pentru că avem probleme şi cu plata salariilor angajaţilor primăriei. Avem 16 însoţitori ai persoanelor cu handicap. Avem bani suficienţi dar nu putem face plăţile. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai repede pentru că vin sărbătorile şi oamenii au nevoie de bani. S-a ajuns la această problemă întrucât în bugetul pe anul  2013, aprobat cu întârziere, cheltuielile salariale nu au acoperit toate cele 12 luni. Plafonul nu a mai fost majorat, iar în momentul de faţă avem plafon cu mult sub necesar”, a precizat Marius Vijulan, primarul de la Vladimir.

ASIGURĂRI

Potrivit conducerii Trezoreriei Gorj plafonul cheltuielilor de personal urmează să fie deblocat în perioada imediat următoare. „Toate unităţile administrativ-teritoriale au bani suficienţi pentru plata persoanelor cu handicap. Singura problemă o reprezintă plafonul cheltuielilor de personal care va fi suplimentat în maxim o săptămână”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Trezoreriei Gorj.

FONDURI

Primăriile din Gorj vor încheia anul 2013 înglodate în datorii întrucât banii alocaţi pentru plata persoanelor cu handicap sunt singurii care le vor intra în conturi. „Banii pentru plata persoanelor cu handicap vin direct prin Direcţia de Finanţe, la fel ca şi cei pentru drepturile financiare ale profesorilor câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Până la sfârşitul anului nu va mai loc nici o rectificare bugetară întrucât nu se pot face mai mult de două rectificări pe an, iar acest lucru s-a întâmplat deja”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: