Personajul providențial

Intrarea primarului de la Sibiu în PNL a fost privită de toți ca o mare lovitură de imagine pe care a dat-o Crin Antonescu, acum înainte de alegerile liberale care se anunță cu mult zgomot. Klaus Iohannis, primar de etnie germană al Sibiului, a avut un parcurs destul de lin, mulțumindu-se până acum doar cu Forumul Democrat German, un fel de UDMR al nemților din zona Sibiului. În 2009, după căderea Guvernului Boc, Iohannis a mai fost cât pe ce să intre în politica mare pentru că atunci liberalii l-au propus pe Iohannis pentru funcția de premier, dar n-a fost să fie deși primarul nu era membru al niciunui partid. După cum a mărturisit, Iohannis s-a înscris la liberali pentru o funcție înaltă în partid, iar Antonescu a promis că va cere o derogare pentru noul venit pentru ca acesta să acceadă la funcția înaltă promisă.

Așa cum stau lucrurile acum, pare că Antonescu și-a bătut cuie în tălpi. În comparație cu el, o eventuală candidatură a primarului la funcția supremă în stat la care râvnește și Antonescu l-ar scoate pe Crin din circuit. Pe lângă statura fizică a lui Iohannis, net superioară lui Antonescu, acesta are cumpătarea, acuratețea exprimării și exactitatea  neamțului care nu-și permite să bălmăjească baliverne dâmbovițene spre deliciul presei și al electoratului. Din toate punctele de vedere, Iohannis îi este superior lui Antonescu, chiar dacă ambii vin din aceeași zonă, cea a educației. Spre deosebire de Crin Antonescu, care n-a fost în stare să-și dea nici măcar gradele didactice, nereușind să depășească condiția unui profesor de scoală generală de la țară, Iohannis a parcurs toate gradele profesiei reușind înainte de primărie să fie chiar inspector școlar general.

Nu mă îndoiesc că, în eventualitatea în care Antonescu va avea înțelepciunea să se dea la o parte și să-l lase pe Iohannis să candideze la alegerile prezidențiale din 2014, acesta va câștiga detașat în fața oricărui candidat. Ce se anunță acum pe scena politică românească sunt doare vagi umbre. Personal aș vota un Iohannis chiar și numai pentru faptul că nu este mitic. Dacă Antonescu și-a făcut alt plan și el va candida la prezidențiale secondat în campanie de Iohannis pe post de viitor premier, atunci vor câștiga amândoi, deși cel care îl va trage după el pe celălalt nu va fi Antonescu, ci Iohannis…

În aceste condiții, Iohanis va fi un pericol pentru Ponta, care, dacă nu-i va pica  guvernul până la alegerile din 2014, se va vedea pe dinafară, pentru că un candidat la președinție al PSD nu se întrevede. Ponta este în pericol chiar și în cazul în care îi pică guvernul, pentru că atunci liberalii vor cere funcția de premier pentru Iohannis. În aceste condiții, Băsescu ar avea posibilitatea să se răzbune pe Ponta și PSD, acceptându-l pe Iohannis ca premier. Vin vremuri interesante!

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: