Pesedismul ucide, acum o spune și Corpul de Control al prim-ministrului

”Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților”, se afirmă în raportul al Corpului de Control al premierului. Adică, mai pe românește, intervenția a fost făcută în pur stil de „laaas-o, mă, că merge și așa!” cu care ne-am obișnuit în mai toate domeniile, mai ales când vine vorba de instituții ale statului.
Pe 25 noiembrie 2015 scriam așa: ”Domnul Arafat s-a intoxicat cu pesedism. Așa îi zice. […] Imediat după tragedia din Colectiv, a spus că ISU habar n-avea că acel club există măcar. Între timp, prin mila DNA și-a lui Tolontan, s-a descoperit că de fapt ISU mințea. Deci și Arafat mințea. Dacă Arafat mințea în cunoștință de cauză sau nu, asta contează mai puțin. Cert e că el nici măcar n-a verificat dacă minte sau nu, când a spus că ISU și-a făcut treaba cum trebuie. Pentru că nu o anchetă internă comandată de domnul Arafat a relevat adevărul, ci una a procurorilor.”
Au trecut 4 luni și ancheta guvernului spune așa: ”Dr. Raed Arafat a hotărât faptul că nu este necesar a se instala postul medical avansat PMA 2 existent la locul intervenției, având în vedere modul de organizare a activității de triaj și transport al victimelor la spital”. După care se adaugă că, în ciuda faptului că în Planul Roșu de Intervenție la nivelul Bucureștiului se menționează că inspectorul-șef al ISU poate solicita ajutorul ambulanțelor private, acest lucru nu s-a întâmplat în seara de 30 octombrie. Ba mai mult, au existat ambulanțe private care s-au oferit să ajute, dar ajutorul le-a fost refuzat. Un echipaj BGS și unul Sanador au fost întoarse din drum de poliție.
De ce, întrebați? Din același motiv pentru care ticălosul de Bănicioiu a refuzat, în primă fază, ajutorul medicilor și spitalelor din străinătate. Ba chiar a declarat că totul e bine și sub control. Acum, specialiștii spun că aproape jumătate dintre victime au murit din cauza infecțiilor intra-spitalicești cauzate de faptul că spitalele din România nu pot asigura medii aseptice, neavând dotările necesare. Un doctor specialist chiar explica, în documentarul Digi: ”La spitalele din străinătate nici nu se pune problema să se dea antibiotic pacienților cu arsuri grave. Din cauza condițiilor, noi le dăm antibiotice preventiv, încă din prima oră, chiar înainte să apuce să dezvolte vreo infecție”.
Corupția ucide, deci, într-adevăr. Dar pesedismul ucide și mai rău. Și e trist că încă există atâția oameni în țara asta care n-au înțeles asta.

Vizualizări: 641

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: