Peste 1500 de bebeluși neimunizați. DSP nu mai are vaccinuri

Situație incredibilă în județul Gorj! Sănătatea a peste 1500 de bebeluși este pusă în pericol de faptul că medicii de familie au rămas fără vaccinurile ce ar fi trebuit administrate la două, patru și respectiv 11 luni. Situația este una întâlnită și la nivel național și trenează de câteva luni. În tot acest timp, părinții au încercat să îl cumpere din farmacii, dar și acolo stocurile s-au epuizat rapid. 

„Vaccinarea este cea mai bună metodă de a vă proteja copilul de multe boli periculoase”, v-ar spune aproape orice medic de familie. Paradoxal, tot medicii de familie ridică din umeri, de luni bune, atunci când proaspeții părinți doresc să își vaccineze micuții. 

Anul acesta, Ministerul Sănătații nu a mai trimis nicio doză de vaccin hexavalent în județul Gorj. În ianuarie, cei mai norocoși bebeluși au putut să se vaccineze cu dozele existente în stocurile DSP. Din februarie și până în prezent, vaccinarea ce trebuie făcută copiilor la două, patru și unsprezece luni este continuu amânată.  

Potrivit statisticilor, în momentul de față, în județul Gorj sunt 1512 copii neimunizați. 483 de bebeluși au vârsta de două luni, 409 au patru luni și 620 dintre ei au împlinit 11 luni. Există situații de bebeluși care nu au primit nicio doză până în momentul de față, spre disperarea părinților care ar fi dispuși să-l cumpere cu banii lor, chiar dacă este vorba despre un vaccin înscris în schema națională de vaccinare. 

„Suntem foarte îngrijorați. Trebuie să-i facem fetiței vaccinul de 4 luni și mai avem restanță și pe cel de la 2 luni. Aș fi dispusă să-l și cumpăr, am întrebat prin foarte multe farmacii, dar nimeni nu îl are.”, a afirmat pentru Pandurul o mămică din Târgu Jiu. „În curând băiețelul meu va împlini 6 luni. Nu am făcut niciun vaccin. Medicul de familie încearcă să ne liniștească și spune că speră că va primi în curând dozele necesare, dar timpul trece și noi tot nu am fost chemați la cabinet", a afirmat o altă mămică. 

Beneficiile vaccinului hexavalent

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene și virale care imunizează organismul împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces. Aceste boli sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, hepatita B și infecția cu Haemophilus influenzae tip b.

Vizualizări: 714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: