Peste 25% dintre studenţi, angajaţi pe studii medii

Absolvenţii de facultate nu mai sunt la fel de mofturoşi atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Chiar dacă au studii superioare, tinerii acceptă şi un job potrivit pentru studiile medii, la firmele din oraş. Mulţi dintre aceştia se plâng de oferta pieţei de muncă. Un studiu efectuat de reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu scoate în evidenţă că dintre cei care termină licenţa, aproximativ 50% îşi găsesc un loc de muncă în domeniu în primii doi ani de zile.

Delia Stana a terminat Facultatea de Drept în anul 2006, dar nici la ora actuală nu lucrează în domeniu. Din contră, de mai bine de doi ani de zile are o slujbă de lucrător gestionar şi este plătită pe studii medii. Dacă a văzut că nu îşi găseşte un loc de muncă pe măsura pregătirii, tânăra a acceptat şi un job pentru care era nevoie doar de liceu. A mers la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, prin intermediul căreia s-a angajat la o firmă ca operator pe calculator, iar acum este gestionar. „Am căutat un loc de muncă în domeniu, dar nici după patru ani de la absolvire nu mi-am găsit. Deşi multe instituţii scoteau posturi la concurs în urmă cu trei sau patru ani în urmă, când mă prezentam la concurs mi se spunea că acele locuri s-au ocupat. În timp m-am demoralizat şi am şi pierdut contactul cu materia din facultate. Acum nici nu mai cred că posturile scoase sunt reale”, spune Delia.

În ceea ce o priveşte pe Cezara Brădescu, aceasta şi-a găsit un job în domeniu la scurt timp după ce a terminat facultatea. Chiar dacă nu a avut experienţă în domeniul pe care l-a absolvit, respectiv Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, aceasta a fost angajată la o agenţie de turism din municipiu. „Toţi din grupa mea şi-au găsit de lucru în domeniu după ce au absolvit. În cadrul firmei în care lucrez am fost şi economist”, spune aceasta.

Masterul constituie un avantaj

Universitatea a realizat un studiu care arată că jumătate dintre absolvenţi îşi găsesc de lucru în domeniu. „După ce termină facultatea, 75% dintre tineri îşi găsesc de muncă atât în domeniu, cât şi în afara domeniului, în timp ce 25% sunt angajaţi pe posturi specifice studiilor medii”, spune Liviu Neamţu, purtător de cuvânt în cadrul UCB. Procentele se schimbă însă atunci când tinerii au la activ şi un masterat. „Pe zona masteratului, dintre cei care termină cursurile îşi găsesc un loc de muncă în domeniu în primii doi ani de zile în proporţie de 78%. Dar o bună parte dintre tineri, în jur de 45%, lucrează încă din facultate, cei mai mulţi fiind în anul III. Eficienţa studiilor depinde, în bună măsură de numărul de absolvenţi angajaţi în domeniul pentru care Universitatea i-a pregătit”, mai spune Liviu Neamţu.

CASETĂ

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj numărul total al locurilor de muncă disponibile pentru tinerii absolvenţi de studii medii şi superioare în perioada ianuarie –decembrie 2009 a fost de 1.491, iar în aceeaşi perioadă a anului 2008, acesta a ajuns la 2.619. „În urma acţiunilor de genul Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, în anul 2009 s-au încadrat în muncă 1.926 tineri, iar în anul 2008 s-au încadrat un număr de 2.775 tineri”, spune Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt în cadrul acestei instituţii. Referitor la cursurile de formare profesională, tinerii absolvenţi sunt receptivi în proporţie de 31% din total înscrişi.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: